A geotermikus energia felhasználásának megduplázása a cél Magyarországon

Magyarország kormánya a Nemzeti Földhő Stratégia keretében tervezi megduplázni a geotermikus energia felhasználását az országban, amely a zöldgazdaság egyik húzóágazatává válhat. A stratégia szerint a jelenlegi 6,4 petajoule-ról 2026-ig ötödével, 8 petajoule-ra, majd 2030-ig a duplájára, 12-13 petajoule-ra növelnék a felhasználást.

A geotermikus energia hasznosításának növelése érdekében a kormány több intézkedést is tervez. A Kárpát-medence földkérgének vastagsága kedvező feltételeket teremt a geotermikus energia hasznosításához, mivel az európai kontinens átlagos értékének felére tehető, ami magasabb felszín alatti hőmérsékletet eredményez.

A Nemzeti Földhő Stratégia célja, hogy a geotermikus energia részesedése a teljes hőtermelésből a jelenlegi 6,5 százalékról 2030-ra 25-30 százalékra emelkedjen. Az új hasznosítások révén 1-1,2 milliárd köbméter földgázt lehetne kiváltani 2035-ig, csökkentve ezzel az importfüggőséget.

Az állam szerepvállalása növekszik a geotermikus energia kutatásában és hasznosításának támogatásában. A beruházásokhoz összesen mintegy 165 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre, amely egy kiszámítható finanszírozási környezetet teremt.

A geológiai és pénzügyi kockázatok csökkentésére és részbeni átvállalására egy 34 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás indulhat. A Geotermikus Beruházási Hitelkonstrukció kedvezményes és tervezhető feltételrendszerrel könnyítheti meg a fúrások, hőközpontok és vezetékrendszerek megvalósítását. A településfűtés elterjesztésére legalább 20 milliárd forint értékű támogatás ösztönözheti a közintézményeket, míg a geotermikus hőszivattyú telepítési program a földhő kiterjedtebb hasznosítását segítheti elő.

A beruházásoknak nemzetgazdasági szinten kell megtérülniük, növelve a versenyképességet és újjáélesztve a nemzeti energetikai gépgyártást. A stratégia teljes szövege a kormányzati honlapon érhető el a társadalmi egyeztetésre bocsátás után.

Az elmúlt években a geotermikus hőenergia kitermelése több mint négyszeresére nőtt, és további növekedési potenciál van a zöldenergia felhasználásában. Az iparágat az új engedélyezési rendszer, a Magyar Geotermia Klaszter létrehozása és az országos geotermikus kutatási program is támogatta. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett pályázatok 4,8 milliárd forinttal mérséklik a geotermikus fúrási tevékenység pénzügyi kockázatait, és a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás is hozzájárul a termálkutak korszerűsítéséhez és a szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításához.