Magyar Péter országjárása: hívek panaszai és politikai tervek

Gyulai hívek sora panaszkodott Magyar Péternek az országjárás során, ahol a politikus a TISZA Párt programját ismertette. A helyiek meglepődtek az érdeklődés nagyságán, és a változás iránti vágyukat fejezték ki.

"Valami mocorog az emberekben" – ezt mondta egy gyulai férfi, amikor a szerdai hűvös tavaszi időben meglátta a vár oldalában gyülekező embereket. Magyar Péter a Békés megyei városban kezdte meg a TISZA Párt országjárását, és az érdeklődés meglepte a helyieket is.

A városban a helyzetet úgy írták le, hogy nincs rendes ellenzék, és nehezen állítanak polgármesterjelöltet. Egy helyi férfi szerint évtizedek óta nem volt ennyi ember politikai rendezvényen, ami a változás iránti vágyat mutatja.

Magyar Pétert több mint ezer szimpatizáns és érdeklődő várta, és örömét fejezte ki, hogy Doboz mellett lehet, ahol családja felmenői református lelkészek voltak.

Beszédében a térség problémáira, főleg az agrárium helyzetére próbált kitérni, de a közönség kevésbé rezonált erre. Nagy tapsot kapott viszont a közmédia pártsemlegessé tételéről és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról, valamint a korrupció felszámolásáról szóló tervei.

Egy középkorú nő szerint a gazdák jól elvannak, de mindenki érzi, hogy Békés elmaradott fizetésben, életszínvonalban, kulturális és oktatási lehetőségekben. Magyar Pétert az esti békéscsabai beszédére is követték az emberek.

A politikus a beszéde után a szavazókkal töltötte az időt, akik a helyi problémáikról és a szakpolitikai válaszokról kérdezték. Egy fiatal férfi a megyei közutak állapotáról panaszkodott, amire Magyar Péter viccelődve reagált, majd elmondta, hogy a testületben beszéltek arról, hogy a magyar hidakon lehetőség szerint senki ne közlekedjen a rossz állapotuk miatt.

Magyar Péter szerint a jó úthálózat és állami szolgáltatások a vidék felemelkedésének alapja, és hogy Ausztriában és Horvátországban ez olcsóbban és jobb minőségben valósul meg, mert ott nem lopják el a forrásokat. A tömeg hozzátette, hogy Romániában is megélik a szomszédok "kanyarban előzését".

Békéscsabán a súlyos elvándorlás volt a téma, ahol a helyi fiatalok a minőségi felsőoktatás hiányáról panaszkodtak. A szülők és nagyszülők arról beszéltek, hogy csak az ünnepeken látják családtagjaikat. Magyar Péter az oktatás reformjával és gazdaságélénkítéssel próbálta őket nyugtatni, és ígéretet tett egy falurehabilitációs program kidolgozására.

Egy tragikus eset is napvilágot látott, amikor Kertes János sírva mesélte, hogy nem tudta méltó módon eltemetni édesanyját, aki egy betörés során életét vesztette. Magyar Péter a magyar állam működésképtelenségét említette, és arra biztatta a támogatóit, hogy kérjék számon a hatalmat.

A politikus elmondta, hogy létrehoztak egy szakpolitikai munkacsoportot, ahol elismert szakemberek dolgoznak a program összeállításán, hogy alternatívát kínáljanak a magyar embereknek.

Magyar Péter az országjárását a júniusi EP-választásokig folytatja, napi három-öt települést érintve, Sarkadtól Méhkeréken át egészen Mezőhegyesig.