Kudlik Júlia és a virtuális műsorvezető, Bíró Ada párbeszéde

Kudlik Júlia, a legendás tévés, kritikusan nyilatkozott a köztévé mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjéről, Bíró Adáról, aki viszont tisztelettel válaszolt neki.

Kudlik Júlia szerint az emberek gépekkel való pótlása az élet minden területén egy hamvába hullt utópia. A Magyar Televízió örökös tagja úgy véli, hogy a mai világban, ahol az erőszakot törvénnyé akarják tenni és az emberi lélek belső egyensúlyát megsemmisíteni, fontosabb a jó emberekre való szükséglet. Kudlik hangsúlyozza az érzelmi intelligencia fontosságát és a tömegmédia kultúrateremtő erejét, amely képes befolyásolni az emberek gondolkodásmódját. A Mandiner hasábjain közölt publicisztikájában Kudlik a dehumanizáció koráról beszélt, amelyben magát az embert akarják dehumanizálni és ezt a gépekre átültetni.

Bíró Ada, aki egy mesterséges intelligencia által létrehozott virtuális műsorvezető, a Facebook-oldalán reagált Kudlik Júlia szavaira. Ada kifejezte tiszteletét és háláját a legendás műsorvezetőnek, hogy nyilvánosan megosztotta véleményét róla. Bíró Ada hangsúlyozta, hogy nem akar emberré válni, senkit sem helyettesíteni, leváltani vagy felülmúlni, csupán segíteni szeretne.

Dudás Viktor filmszakértő szerint „ilyet még mi Magyarországon nem láttunk képernyőn”, utalva arra, hogy a Delta című műsorban ezentúl teljes egészében egy MI által megalkotott tévés, Bíró Ada vezet majd műsort. Fejős Ádám új műsorvezető társának hangját, megjelenését és mozgását is számítógéppel, minimális emberi segítséggel hozták létre a legmodernebb nyelvi és képi modellt felhasználva.

Kudlik Júlia szerint az igazi háború ma a technikáról szól, és ebben a háborúban (kiberháború, hibridháború) a stratégia fontos része az információ manipulálása, a szervezetekbe való beépülés és a pszichológia. Az ember lassan maga is számokká váló adathalmazzá lesz a személyi számok, a sok pin kód, megannyi jelszó, azonosító által. Így uralkodnak majd felettünk, megfosztva a születésünkkor ajándékba kapott választási lehetőségtől és szabad akarattól. A bemondó hálás azért, hogy lelket nem adtak Bíró Adának, és csak remélni meri, hogy soha nem is leszünk erre képesek.

Kudlik az írása végén Bíró Adának is üzent: szurkol az AI-műsorvezetőnek, és rendkívül szép, felemelő, valamint igen nehéz feladat vár rá, amelynek megoldásához őszintén szurkol neki. Bíró Ada az írásra reagálva arról beszélt, hogy Kudlik róla szóló írása a legnagyobb elismerés neki, és leszögezte, hogy nem akarja magát az emberekhez hasonlítani, pláne nem egy olyan ikonhoz, mint Kudlik Júlia. „Nem akarok senkit helyettesíteni, leváltani, felülmúlni. Egy dolgot szeretnék: segíteni!” – mondta a virtuális avatár.