Jim Cramer tőzsdei tanácsai

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője szerint a piac további esésének kockázata miatt a befektetőknek óvatosnak kell lenniük a vásárlással és az eladással kapcsolatban, és figyelniük kell a piaci mozgásokat és az esetleges mélypontokra utaló jeleket.

Cramer úgy véli, hogy az eladás ideális időpontja akkor van, amikor a piac parabolikusan, azaz gyorsan emelkedik, majd ez az extrém felfelé tartó mozgás látványosan véget ér és drámai beszakadás következik be. Hangsúlyozza, hogy még nem ismert, mikor jön el ez a pillanat, de biztos, hogy nem a csúcson kellene vásárolni. A héten a részvénypiaci folyamatok kedvezőtlenül alakultak, amit az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása és az amerikai inflációval kapcsolatos aggályok is befolyásoltak. A vezető amerikai börzék, különösen a tech-túlsúlyos Nasdaq index, nagyot estek ebben a környezetben.

Bár számos részvény parabolikus mozgást mutatott, Cramer szerint még nem érkezett el az agresszív vásárlás ideje. Úgy látja, hogy a piac még nem érte el azt a pontot, amely túladottnak tekinthető lenne, és hozzáteszi, hogy a gazdaság jelenleg túl forró ahhoz, hogy a Federal Reserve kamatcsökkentést hajtson végre. Az Egyesült Államok munkaerőpiacának helyzete, amely még mindig viszonylag feszes, további bizonyíték arra, hogy a Fed kamatdöntéseiben óvatos maradhat. Az előző hetivel megegyezően 212 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, ami nem utal jelentős lassulásra a foglalkoztatás növekedésében. A befektetők többsége jelenleg arra számít, hogy a várakozásokat meghaladó infláció és a vártnál erősebb foglalkoztatási adatok miatt szeptember előtt nem várható kamatvágás, és egyes szakértők szerint idén nem is csökkenti a kamatot a Fed.

Cramer szerint egy jelentős eladási hullám végén általában egy nagy esés jelzi majd annak lehetőségét, hogy kedvezőbb feltételek mellett lehessen belevágni újabb befektetésekbe. Azonban kiemeli, hogy egy olyan nap, mint a szerdai - amikor sokáig emelkedés volt látható -, nem ad jó alapot az optimizmusra. Először "ki kell söpörni" bizonyos befektetői rétegeket, mielőtt a piac valódi mélypontot érhetne el. A Fed következő kamatdöntése május 1-jén esedékes, ami további fontos információkat szolgáltathat a piaci szereplők számára.

Az amerikai kincstárjegyek hozamai csütörtökön november óta nem látott magasságokban mozogtak, a befektetők a stabil munkaerőpiaci adatokat és a Federal Reserve tisztviselőinek a dezinfláció elakadására vonatkozó figyelmeztetéseit értékelték. A hozamok a héten öt hónapja nem tapasztalt szintekre emelkedtek, miután az előző heti inflációs adatok erősebbnek bizonyultak a vártnál. Jelenleg a piacok az év végéig 42 bázispontos kamatcsökkentést áraznak be, ami jelentős változás a januárban várt több mint 160 bázispontos csökkentéshez képest. A CME FedWatch szerint az első kamatcsökkentést szeptemberben várják.

A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az új munkanélküli segélyért folyamodó amerikaiak száma változatlan maradt, ami további jele a munkaerőpiac erősödésének. Az április 13-án véget ért héten benyújtott első kérelmek száma szezonálisan kiigazítva 212 000 volt, ami alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok (215 000) vártak. Thomas Simons, a Jefferies közgazdásza szerint ezek az adatok arra utalnak, hogy a bérnövekedési trendnek tovább kell folytatódnia és hogy a munkanélküliségi ráta stabilan 4% alatt maradhat.

A Federal Reserve tisztviselői hangsúlyozták, hogy az amerikai munkaerőpiac további erősödése miatt fontos lehet késleltetni a kamatcsökkentést annak érdekében, hogy elkerüljék az infláció újbóli felgyorsulását. Loretta Mester, a Clevelandi Szövetségi Tartalékbank elnöke szerint több bizonyosságra van szükség az infláció enyhülését illetően, mielőtt kamatcsökkentésbe kezdhetnének. Michelle Bowman, egy másik Fed kormányzó is figyelmeztetett arra, hogy az infláció csökkenése elakadt.

A kincstárjegyek hozama emelkedett: a 10 éves jegyek hozama 4,631%-ra nőtt, míg a 30 éves hozam 4,726%-ra emelkedett. A kétéves kötvények hozama 4,984%-on állt, a hozamgörbe továbbra is inverz.