Izrael majdnem megtámadta Iránt

Izrael hajszál híján katonai csapást mért volna Irán területére, válaszul a vasárnapi incidensre, azonban a Benjámin Netanjahu vezette háborús kabinet végül amerikai nyomásra enyhébb megtorló akció mellett döntött.

A Times of Israel szerint Izrael már minden előkészületet megtett a támadásra: a tervek és célpontok készen álltak, a légierő vasárnap készültségben volt. A háborús kabinet többsége is támogatta a megtorlást, de az ABC News forrásai alapján amerikai nyomásra Izrael végül mégsem hajtotta végre az offenzívát.

A támadás, amelyre egyébként a héten került volna sor, egyelőre elmarad. Az izraeli állam azonban nem zárta ki teljesen a támadás lehetőségét, így április 30 után még megeshet, hogy Irán ellen lépnek fel. Addig is mérsékeltebb megtorló intézkedéseket terveznek bevezetni.

Az Egyesült Államok fő érve az volt, hogy egy ilyen támadás esetén Irán durvább ellenintézkedéseket vezethetne be, amelyek az egész Közel-Keletet destabilizálhatnák, és ezáltal Izraelre is komoly veszélyt jelenthetnének.