Ilaria Salis esetleges EP-választási indulása Olaszországban

Az olasz AVS (Zöldek és Baloldaliak Szövetsége) párt listájának első helyére kerülhet Ilaria Salis, az előzetes letartóztatásban lévő antifasiszta aktivista, bár a párt részéről ezt cáfolják.

Az Il Foglio értesüléseire hivatkozva az Ansa azt írja, hogy az AVS párt Ilaria Salist indíthatja az EP-választáson. Salis jelenleg Magyarországon van előzetes letartóztatásban, és egy súlyos büntetőügyben érintett, amelyben akár 11 év börtönt is kaphat. Az AVS-nek jelenleg is van egy független képviselője az Európai Parlamentben, és az olaszországi visszhangok alapján nem kizárt Salis megválasztása. Azonban Angelo Bonelli, a párt részéről tagadta, hogy jelölnék a nőt.

Korábban a Demokrata Párt (PD) is fontolóra vette Salis indítását EP-képviselőként, de Elly Schlein pártfőtitkár cáfolta, hogy helyet biztosítanának neki a listájukon. Schlein szerint Salis indítása „nincs napirenden, nem folyik róla semmiféle egyeztetés”, és a jelenlegi helyzetben jobb lenne kihagyni a nevét a jelöltlistáról.

A la Costituzione olasz jogi szájt szerint az európai parlamenti mandátum mentelmi jogot biztosíthat, de ehhez a magyar hatóságok együttműködésére lenne szükség, ami kétséges lehet. Az EP honlapja szerint a mentelmi jog nem alkalmazható, ha a képviselőt bűncselekmény elkövetése közben tetten érik. Salis esetében a vádirat szerint a rendőrök egy autósüldözés után fogták el, amikor a hatodik budapesti támadásra készültek.

Oriol Junqueras katalán politikus esete is példaként szolgálhat, akit az EP-be választottak, és az Európai Unió Bírósága (EUB) szerint védi a mentelmi joga, de ennek ellenére börtönben maradt, és csak kegyelemmel szabadult. Az új EP-képviselőtestületnek kell majd döntenie a mentelmi jog felfüggesztéséről, ha a magyar kormány ezt kérvényezi.

Ilaria Salist 2022 februárjában vették őrizetbe Budapesten, a vádhatóság szerint egy külföldi szélsőbaloldali csoport tagja volt, akik a Kitörés napján tartott felvonulásra érkeztek Magyarországra, hogy megleckéztessék azokat, akiket a gyűlés miatt érkezteknek gyanítottak.