Új hermafrodita laposféreg fajt fedeztek fel Dél-Kínában

Egy dél-kínai tengerparton bukkantak egy új, 170 szemmel rendelkező laposféreg fajra, amely hermafrodita, vagyis egyszerre hordozza a hím és női nemi szerveket.

A Miami Herald beszámolója szerint a Sencseni Egyetem kutatói, köztük Liu Hai-Long munkatárs, 2023-ban jártak a Dél-kínai-tenger melletti Huidong megye sziklás partvidékén, ahol az árapályi zóna élővilágát tanulmányozták. A szakértők három apró, lapos féregre lettek figyelmesek, amelyek későbbi elemzés során egy új fajnak bizonyultak, és a Prosthiostomum huidongense nevet kapták.

Ezek a lények legfeljebb 1,3 centiméter hosszúságúak lehetnek, testük rózsaszínű, ovális és hosszúkás formájú. A fejükön található szemek száma lenyűgöző, legalább 170, melyek közül 140 egy szivárvány alakú sávban helyezkedik el, míg a többi egy fordított V alakú területen csoportosul.

A huidongi tengeri laposférgek a hermafroditák közé tartoznak, azaz egyedülálló módon mind hím, mind női nemi szervekkel rendelkeznek. Az új faj az ágasbelű örvényféregalakúak csoportjába sorolható, melyek táplálékukat rákokból, kagylókból és más tengeri élőlényekből nyerik, és elsősorban a parti, illetve sekélytengeri környezetekben élnek. A kutatók az árapályi zónában, sziklák alatt fedezték fel őket, és a DNS-vizsgálatok alapján kiderült, hogy az állatok legalább 20 százalékos genetikai eltérést mutatnak a rokon fajoktól.