A vendégmunkások helyzete Magyarországon

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Czomba Sándor kijelentette a Kossuth rádióban, hogy a vendégmunkások nem szorítják ki a magyar állampolgárokat a munkahelyekről, és a kormány minden eszközzel támogatja a magyar munkavállalókat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor a Kossuth rádió "Jó reggelt, Magyarország!" című műsorában beszélt arról, hogy a vendégmunkások nem jelentenek fenyegetést a magyar munkavállalók számára. Az államtitkár szerint a fizetések és bérek tekintetében nincs különbség a vendégmunkások és a nem vendégmunkások között.

Czomba Sándor kiemelte, hogy a frissen életbe lépett jogszabályok célja, hogy a magyar állampolgárokat részesítsék előnyben a munkahelyek betöltésénél, és ezt minden szükséges támogatással is elősegítik. Példaként az Ifjúsági garancia programot említette, és jelezte, hogy hamarosan további programok bejelentésére kerül sor.

A műsorvezető által említett 120 ezer vendégmunkás kapcsán az államtitkár a harmadik országból érkező 65 ezer munkavállalóra vonatkozó kvótára és a szomszédos országokból érkező dolgozókra terelte a szót. A kvóta a magyar munkaerőpiac védelmét szolgálja, és évente maximum ennyi engedélyt bocsátanak ki harmadik országbeli állampolgároknak. Czomba Sándor hozzátette, hogy a kvótát sosem érték el, és idén sem várják, hogy elérjék a 65 ezres számot, mivel a tavalyi 62 ezres kvótából csak 40 ezer engedélyt adtak ki.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy jelenleg 45 ezer ukrán és 5 ezer szerb dolgozik az országban, akik nem esnek a kvóta alá. Ezt azzal magyarázta, hogy a magyar kormány 2021-ben könnyített eljárást vezetett be a szomszédos országokból érkezők számára. Az ukrán munkavállalók esetében megjegyezte, hogy sokan közülük Magyarországot csak átmeneti állomásként használják, és továbbállnak Nyugat-Európába.

Végül Czomba Sándor Csehországot hozta fel példaként, ahol a 5 milliós munkaerőpiac mellett közel 900 ezer harmadik országbeli vendégmunkás dolgozik, és felvetette a kérdést, hogy vajon hogyan kezelik ott ezt a helyzetet.