Bécs első zöldhidrogén-üzeme megkezdte a működését

Bécsben elindult az első zöldhidrogén-üzem, amely naponta elegendő üzemanyagot állít elő hatvan busz és teherautó számára, kizárólag megújuló energiaforrások felhasználásával. A magyarországi lehetőségek is terítékre kerülnek a közelgő Sustainable Tech konferencián.

A Wien Energie és a Wiener Netze által épített zöldhidrogén-üzem 2022 novemberében kezdődött és tízmillió eurós költséggel valósult meg, melynek működése idén áprilisban indult be Bécs Simmering városrészében. Az üzem óránként 54 kilogramm hidrogént képes előállítani, melyet nap-, szél- és vízenergia segítségével nyernek.

A napi 1300 kilogrammnyi zöldhidrogén hatvan busz és teherautó megtankolására elegendő, ami jelentős lépés a fenntartható közlekedés felé. Az üzem a PEM-elektrolízis technológiát alkalmazza, ahol egy protoncserélő membrán segítségével választják szét az elektromos árammal a vizet oxigénre és hidrogénre. Az így előállított hidrogént sűrítik, így tárolása és szállítása is hatékonyabbá válik.

A hidrogénkút, amely az üzem mellett található, Bécs második ilyen töltőállomása, és az üzem 3 megawattos teljesítményével már előkészíti a hidrogén földgázhálózatba történő bevezetését. A Wien Energie korábban már sikeresen tesztelte a földgáz hidrogénnel történő dúsítását, amely során a donaustadti erőműben évi 33 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült megelőzni, amennyiben a földgázhoz 15 százalék hidrogént adnak.

Az új üzemanyag nem csak az iparban, hanem a szállítmányozásban és a közlekedésben is új lehetőségeket nyit meg. Az IKEA és a Wiener Linien is itt tankolja járműveit, utóbbi 2021 óta hidrogén-buszokat tesztel, és 2025-től a 39A buszjáratot teljesen zöldhidrogén-üzemű buszokra állítja át. A CaetanoBus portugál gyártmányú, akadálymentes buszai már jövő évtől kezdik meg az utasok szállítását a kihívásokkal teli vonalon.

Bécs célja, hogy 2030-ra a régió meghatározó hidrogén előállító és felhasználó központjává váljon, az előállítástól a felhasználásig lefedve az értékteremtési lánc minden szegmensét.