Aszály sújtja a magyar gazdaságot

A tél végi meleg időjárás és a kevés csapadék miatt súlyos aszály alakult ki Magyarországon, ami veszélyezteti az agráriumot és ezzel az egész gazdaságot. A gazdák rettegnek, és bár az áprilisi esők enyhülést hoztak, a helyzet továbbra is aggasztó.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a tartós vízhiány miatt vészharangot kongatnak, és a meteorológiai szolgálat aszálytérképe sem mutat kedvező képet. Az ország nagy részén közepes vagy súlyos aszály van jelen, és a mostani csapadék sem hozott érdemi változást.

A HungaroMet szerint az elmúlt héten nem esett csapadék, és az Alföldön a csapadékösszeg jelentősen elmarad az átlagostól. A talajok víztelítettsége csökken, és a tavaszi vetésekhez szükséges jelentősebb esős időszak elmaradása komoly problémát jelenthet.

A korai meleg időjárás miatt a természet 3-4 héttel előrébb jár, ami kényszerérést okozhat az őszi vetésű növényeknél, és ez akár 30-40 százalékos terméscsökkenést is eredményezhet.

Az öntözésfejlesztés vált a mezőgazdaság egyik legfontosabb stratégiai feladatává. Az előző pályázati kiírás során 110 milliárd forint támogatást ítéltek oda, és most újabb 40 nyertes vízgazdálkodási projektet hirdettek ki 19,5 milliárd forintos támogatással.

A mezőgazdaságban a vízhiány mellett a gazdálkodók a nehéz piaci helyzettel is szembesülnek. Az ukrán gabona beáramlása miatt a felvásárlási árak több mint 50 százalékkal zuhantak, ami komoly veszteséget okozott a gazdaságokban. Emiatt a termelők kevesebb műtrágyát használtak fel, ami negatívan befolyásolja az idei terméseredményeket.

A magyar gazdaság számára a mezőgazdaság kulcsfontosságú. A 2023-as GDP 0,9 százalékos csökkenése mellett a mezőgazdaság hozzáadott értéke az év első hónapjaiban 26,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami jelentős növekedésnek számít a statisztikákban.

A jövőbeli csapadékviszonyokat illetően csak a klimatológiai átlagra lehet támaszkodni. Pongrácz Rita meteorológus szerint 60 százalékos esély van arra, hogy a nyár elején jelentős csapadék érkezik, de ez nem garantált. A változékonyság az egyetlen biztos tényező, és a jelenlegi csapadék- és talajnedvesség-hiány nem ígér jó kilátásokat a fő vegetációs időszakra.

A gazdák és a magyar gazdaság számára tehát a változékony időjárás és a csapadék mennyisége lesz a meghatározó a következő hónapokban.