18 millió forintot kaphatnak az amerikaiak egy veséjükért

Egy amerikai törvényjavaslat szerint 50 ezer dollárt, azaz körülbelül 18 millió forintot fizetnének azoknak, akik adó-visszatérítés formájában eladományozzák egyik veséjüket idegeneknek. A Vox által ismertetett javaslat kizárja a családon belüli átültetéseket ebből a lehetőségből.

Az 50 ezer dolláros összeg egy 2019-es szakértői számítás alapján került meghatározásra, amely figyelembe vette a veseátültetés körüli költségeket, mint az utazás és a munkából való kimaradás. Az inflációval korrigált összeg így 2024-re 50 ezer dollárra nőhet.

A törvényjavaslat célja, hogy évi 11 ezerrel növelje az élő donorok számát, ami az első tíz évben összesen hatvanezer adományozást jelenthetne. Az Egyesült Államokban a veseelégtelenség kezelésének költségeit jórészt az állam fedezi, egy 1972-es törvény értelmében. A számítások szerint a veseátültetések növelésével az állam 25 milliárd dollárt takaríthatna meg.

A donorok azonban nem kapnák meg egyszerre a teljes összeget, hanem az első öt évben évente 10 ezer dollár adójóváírást igényelhetnének. Ez az összeg teljes egészében visszaigényelhető lenne, így azok is hozzájuthatnának, akik nem fizetnek adót.

Az Egyesült Államokban a donorhiány jelentős probléma. 2021-ben 136 ezer embert diagnosztizáltak olyan végstádiumú vesebetegséggel, amely veseátültetést igényelt volna, de csak 25 ezer donort találtak. A dialízis, mint alternatív kezelés, kevésbé hatékony: a dialízissel kezelt betegek több mint 60 százaléka öt éven belül elhunyt, míg a veseátültetés esetében ez az arány csak 13 százalék.

A legtöbb átültetett vese elhunyt donoroktól származik az Egyesült Államokban, de a nem tökéletes szervek átültetését a sebészek és szakértők erősen ellenzik. Egy kutatás szerint évente 17 ezerrel több vesét lehetne átültetni, ha nem lennének ilyen ellenérzések.