Halálos kórokozók előállításáról számolt be az amerikai hírszerzés egy diktátor kapcsán

Az Amerikai Egyesült Államok hírszerzése szerint Észak-Korea biológiai hadviselési programot folytat, amely során halálos vírusokat és baktériumokat állít elő, és ezzel globális normákat sért. A The Sun által ismertetett jelentés rámutat, hogy a Kim Dzsongun vezette kommunista rezsim veszélyes betegségeket, mint a himlő és a lépfene, adott hozzá már meglévő fegyverarzenáljához.

Az amerikai hírszerzés már korábban, 2019-ben, a globális koronavírus-járvány idején is figyelmeztetett arra, hogy Észak-Korea rendelkezik a baktériumok, vírusok és toxinok előállításának technikai képességével. A friss jelentésük szerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) célzott, nemzeti szintű támadó biológiai fegyver programot működtet, amely a géntechnológia segítségével állít elő biológiai termékeket. Az amerikai külügyminisztérium szakértői szerint ezek a biológiai fegyverek (BW) veszélyesebbek lehetnek, mint az atomfegyverek.

A jelentés részletezi, hogy Phenjan valószínűleg képes a BW-hatóanyagok fegyverként való felhasználására olyan nem hagyományos rendszerekkel, mint a permetezőgépek és a mérgező tollak befecskendező eszközei, amelyeket korábban vegyi fegyverek célba juttatására használtak. Ezek az eszközök alkalmasak lehetnek a BW-hatóanyagok titkos célba juttatására is.

Az Egyesült Államok szerint a KNDK már az 1960-as évek óta rendelkezik ezzel a programmal, és ez sérti Észak-Korea globális kötelezettségeit. Andrew Weber biológiai fegyver szakértő 2020-ban beszélt arról, hogy Kim Dzsongun a globális Covid-19 válságot biológiai fegyverek előállítására használja fel. Az amerikai hírszerzés szerint Észak-Korea olyan ipari létesítményekkel is rendelkezik, amelyek tömegesen állíthatnak elő ilyen fegyvereket, és ezeket rakétákkal, drónokkal, repülőgépekkel és permetezőgépekkel terjeszthetik.

A hírszerzés megjegyezte, hogy az utóbbi berendezések kettős felhasználásúak, vagyis katonai és civil célokra is használhatóak, és mivel a koreaiak a mezőgazdaságban is használják őket, ezért gyakorlatilag lehetetlen a megfigyelésük.