Donald Trump büntetőperének esküdtválogatása akadozik

Donald Trump volt amerikai elnök büntetőperében nehezen halad az esküdtek kiválasztása New York-i bíróságon. A folyamatot az amerikai sajtó szorosan figyelemmel kíséri, és a bíró csütörtökön két esküdtet bocsátott el.

A perben 12 esküdtre és hat helyettesre lenne szükség, de eddig csak öt személyt választottak ki. Az egyik esküdtjelölt azt nyilatkozta, hogy nem tud elfogulatlan maradni, miután a Fox News műsorvezetője, Jesse Waters célkeresztjébe került, és több SMS-t is kapott, amelyek alapján úgy érezte, hogy a nyilvánosság előtt beazonosították.

Nem hiszek abban, hogy tudok igazságos és elfogulatlan lenni, és hagyni, hogy a külső hatások ne befolyásolják a tárgyalóteremben hozott döntésemet – mondta az esküdtjelölt.

A második esküdt felmentését az ügyészek kezdeményezték, mivel felmerült a gyanú, hogy nem mondott igazat a bűnügyi múltjával kapcsolatban az esküdtszéki kérdőíven.

A Reuters információi szerint ezek a felmentések rámutatnak arra, hogy milyen nagy nyomás nehezedik a Trump elleni első büntetőper résztvevőire.

Trump, aki az amerikai politika egyik legmegosztóbb alakja, és aki a november 5-i választáson ismét elnökjelöltként indul, azzal vádolják, hogy eltitkolta Michael Cohen ügyvédje által Stormy Daniels pornósztárnak fizetett 130 000 dolláros összeget, hogy ne beszéljen egy korábbi afférról a 2016-os választások előtt. A vádak szerint Trump okirat-hamisítást követett el, és a kifizetést kampányköltségként tüntette fel. A vádiratban összesen 34 bűncselekmény szerepel.

Trump a tárgyalások egyik napján, csütörtökön délelőtt érkezett meg a manhattani bíróságra, és végigülte az esküdtek kiválasztásával kapcsolatos procedúrákat. A tárgyalás akár 8 hétig is eltarthat, és elsőfokú ítéletet hoznak majd.