Ingyenes készpénzfelvétel a postákon 2025-től

A Magyar Közlöny legutóbbi számából kiderült, hogy 2025. január 1-től lesz lehetőség havonta kétszer, legfeljebb 150 ezer forint értékben ingyenes készpénzfelvételre a postákon.

Az Országgyűlés a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításaként fogadta el a jogszabálymódosítást 135 igen, öt nem és 42 tartózkodás mellett. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a szolgáltatás a posta elszámolóközpontot működtető intézmény által üzemeltetett POS-terminál segítségével válik majd elérhetővé.

Az RTL információi alapján az ingyenes postai készpénzfelvétel különösen azok számára jelenthet megkönnyebbülést, akik olyan helyen élnek, ahol már nincs bankautomata, de posta még működik, vagy a postai szolgáltatások könnyebben elérhetőek számukra.

A kormány már 2014 februárjában lehetővé tette a lakosság számára, hogy havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig díjmentesen vehessen fel készpénzt a bankautomatákból. Emellett 2023 júliusától a boltokban is van lehetőség vásárlással egybekötött készpénzfelvételre, legfeljebb 40 ezer forintos értékben.

A Magyar Közlönyben megjelent információk szerint a kormány 8,2 milliárd forint azonnali átcsoportosításáról is döntött, valamint az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző ellátásra szánt keretösszege is megemelkedik.