Oroszország kibertámadást intézett az ukrán műholdas műsorszórási rendszer ellen

Az ukrán műsorszolgáltatók szerint Oroszország kibertámadást hajtott végre az ukrán műholdas műsorszórás ellen, ami több tucat tévécsatorna adásának megszakadását eredményezte.

Az 1+1 médiacsoport arra kérte az ukránokat, hogy a probléma megoldásáig tájékozódjanak a tévécsatornák weboldalairól vagy a YouTube-ról. A műholdas sugárzásban tapasztalt zavarokat az 1+1 médiacsoport jelentette be először, amely szerint az Astra 4A 11766 H transzponderen keresztül sugárzott 39 televíziós csatorna, köztük az 1+1 média saját és partnercsatornái is érintettek voltak.

A médiacsoport közleményében hozzátette, hogy a közvetítést átmenetileg felfüggesztették, és arra kérték az ukránokat, hogy alternatív forrásokból tájékozódjanak. Az ukrán 24-es hírtelevízió is sugárzási problémákról számolt be, megjegyezve, hogy az Oroszországi Föderáció idén tavasszal kezdte zavarni az ukrán tévécsatornák jeleit az Astra4A és a Hotbird13E műholdakon, amelyek a SES és az Eutelsat európai távközlési vállalatok tulajdonában állnak.

A Freedom tévécsatorna, amely a Hot Bird 13G műholdon keresztül sugároz, arról számolt be, hogy a támadók elnémították az adását és ideiglenesen kicserélték annak tartalmát.