Bejelentette a kormány, jöhet a trinidadi földgáz

Közép- és Dél-Amerikából származó cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre fontosabb szerepet tölt be az Európai Unió ellátásában, és ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplővé válik. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az együttműködés alapjait már lerakták, és a magyar elnökség alatt kezdődik meg a végrehajtás.

A magyar külügyminiszter történelmi jelentőségűnek nevezte a Port of Spainben tett látogatását, mivel korábban még nem volt példa magyar külügyminiszteri vizitre a karibi szigetországban. Szijjártó Péter kiemelte, hogy Trinidad és Tobago a térség második leggazdagabb állama, amely jelentős természeti erőforrásokkal rendelkezik.

A miniszter beszámolt arról is, hogy Trinidad és Tobago mintegy 300 milliárd köbméter földgáztartalékkal bír, és jelentős cseppfolyósító kapacitással rendelkezik, amely évi 20 milliárd köbméter földgáz cseppfolyósítására alkalmas. Tavaly ennek felét már ki is használták, és tízmilliárd köbméternyi földgázt exportáltak, ebből több mint négymilliárdot Európába.

Szijjártó Péter tárgyalásokat folytatott a Trinidad és Tobagó-i külügyminiszterrel, a sportminiszterrel és az energiaügyi miniszterrel. Ezek során szó esett arról is, hogy az Európai Unió a Global Gateway nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében támogatja azokat a fejlesztéseket, amelyek a régióban kitermelt földgáz LNG formában történő szállítását teszik lehetővé.

A külügyminiszter szerint az idei évben döntés született arról, hogy az itteni energetikai és petrolkémiai ipar működését környezetbarátabbá tegyék. Az együttműködés valós megkezdése és végrehajtása a magyar elnökség idejére esik.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Trinidad és Tobago a következő években kulcsszerepet fog játszani a Közép- és Dél-Amerikából kiinduló földgázexportban, és fontos tranzitország és importforrás lesz az EU számára. Az EU várhatóan növekvő mértékben fogja felhasználni a karibi és latin-amerikai földgázt.

A miniszter hozzátette, hogy Trinidad és Tobago földrajzi elhelyezkedése miatt erősen érintett az illegális migrációs folyamatokban, és az ország szigorú menetrend szerint kezeli a határvédelmet és a menedékkérelmek elbírálását. Szijjártó Péter szerint a migráció kérdése globális biztonsági aggályokat vet fel.

Végül a miniszter kiemelte a kétoldalú kapcsolatok fejlődését, megjegyezve, hogy 2010 óta 5,5-szeresére nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, és idén további 30 százalékos bővülést regisztráltak. A magyar termékek és vállalatok szolgáltatásai iránti nyitottság növekedését is megfigyelték.