Az uniós csatlakozás huszadik évfordulójának kormányzati ünneplése elmarad

A magyar kormány nem szervez központi ünnepséget az Európai Unióhoz való csatlakozás huszadik évfordulójára, május 1-jére. A Szabad Európa értesülései szerint a kegyelmi botrány kirobbanása óta a kormány csak a kármentéssel foglalkozik, és nem tervez emléknapot az eseményre.

Május 1-jén lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulója, és két hónappal később kezdődik a fél éven át tartó magyar EU-elnökség. A Szabad Európa megkereste az Európai Uniós Ügyek Minisztériumát és a Miniszterelnökséget is, de nem kapott választ a tervezett ünnepségekkel kapcsolatban.

Orbán Viktor miniszterelnök március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőjén arról beszélt, hogy a magyaroknak el kell foglalniuk Brüsszelt, ha meg akarják őrizni az ország szabadságát és szuverenitását. Egy héttel később pedig a Fidesz pártalapítványának brüsszeli rendezvényén arról szólalt meg, hogy az Európai Unióban a progresszív liberálisok a szuverenitás felszámolására törekednek.

A Brüsszelben a rendőrség által félbeszakított Nemzeti Konzervatív Konferenciát követően a magyar kormányfő közösségi oldalán azt írta, hogy „Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják. Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!”.

Az EP-választás előtti utolsó Eurobarometer-felmérés szerint a magyarok közül tízből heten valószínűnek mondták a részvételüket az EP-választáson, ha azt a következő héten tartanák. A válaszadó magyarok 77 százaléka szerint az ország számára előnyös volt a húsz éve tartó uniós tagság, és csak 17 százalékuk vélekedett ennek ellenkezőjéről. A magyarok kétharmada derűlátó, egyharmada pedig borúlátó az EU jövőjét illetően.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök, aki aláírta az uniós csatlakozás dokumentumait, meghívást kapott Strasbourgba, ahol az unió történetének legnagyobb bővítését ünneplik majd a tíz tagország akkori vezetőivel együtt.