A magyar katasztrófavédelem új robotkutyája

Mindenhova bemászik, mindent lát, komoly súlyokat cipel, és még pitizni is képes: bemutatták a magyar katasztrófavédelem új robotkutyáját.

A Gyomaendrődön megrendezett katasztrófa-felszámolási gyakorlaton került sor a speciális mentési feladatokra tervezett robotkutya bemutatójára. Az Infuze Robotics által fejlesztett eszközt a Földön-Égen Mentőcsoport Egyesület kiképzett kutyái is megismerhették, valamint a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tagjai is részt vettek az eseményen.

A robotkutya, bár nem rendelkezik olyan fejlett érzékelőkkel, mint egy élő kutya, számos mentési művelet során hasznos érzékelővel van felszerelve, amelyek segíthetik a katasztrófavédelem munkáját.

Körömi János, az Infuze Robotics ügyvezetője elmondta, hogy a bemutatott kisebb típusú robotkutya olyan veszélyes helyszínekre is bevetendő, mint az összedőlt épületek vagy éppen tűzesetek, ahol az emberi beavatkozás kockázatos lenne. A nagyobb változat még nagyobb segítséget nyújthat, hiszen akár ötven kilogramm terhet is képes szállítani.

A robotkutyák hőkamerával vannak felszerelve, így könnyedén megtalálhatják a sérülteket füsttel teli épületekben. Emellett teljes látószögű kamerájuk is nagyban segíti a mentőszolgálatok munkáját. Egyikük akár tíz oxigénpalackot is képes szállítani, ami jelentős segítséget nyújthat például egy toronyházban keletkezett tűz esetén.

Körömi János beszámolt arról is, hogy a gyakorlat során a kiképzett kutyák jól viselkedtek a robotkutya mellett, és miután némi szaglászás után megbarátkoztak vele, minden a tervek szerint haladt.

A kínai Unitree által gyártott robotkutya a piacon az egyik legelterjedtebb, Sanghajban már a tűzoltók és mentők is használják. Magyarországon egyelőre csak egy bemutató darab van a Honvédség használatában, de folyamatban vannak a tárgyalások annak érdekében, hogy a kutató-mentő szolgálatok is használhassák a jövőben.