Ellenőrizze online, hogy visszaéltek-e az adataival a választásokon

A választópolgárok mostantól online is ellenőrizhetik, hogy az aláírásukat felhasználták-e a júniusi helyi önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti választások ajánlásgyűjtő ívein.

Az Országgyűlés 2014 nyarán módosította a választási eljárási törvényt, amely lehetővé teszi a választópolgárok számára, hogy tájékoztatást kérjenek arról, szerepelnek-e az adataik az ellenőrzött ajánlások között. A Nemzeti Választási Iroda a KITAJ nevű online ajánlásellenőrző rendszert a 2022-es országgyűlési választások idején vezette be, a választások tisztaságának elősegítése és a közbizalom erősítése érdekében.

A választási irodák az ajánlásokat a választási informatikai rendszerben rögzítik, így nyomon követhető, hogy egy választópolgár mely jelölteket vagy listákat ajánlotta. Mivel egy választópolgár több jelöltet vagy listát is ajánlhat, de egy jelöltet vagy listát csak egyszer, ezért fontos az ellenőrzés. Azonban csak azok az ajánlások kereshetők vissza, amelyeket az irodák már ellenőriztek, és amelyek száma elérte a jelöltséghez vagy listaállításhoz szükséges minimumot.

A választópolgárok szeptember 7-éig kérhetik az információt arról, hogy az ellenőrzött ajánlóíveken szerepelnek-e az adataik. A kérelmet személyesen, kézbesítési megbízotton keresztül vagy a magyarorszag.hu oldalon keresztül lehet benyújtani, azonosítást követően. Az azonosítás többféle módon történhet, például ügyfélkapus belépéssel, elektronikus személyi igazolvánnyal, kódos telefonos vagy videós azonosítással.

Az online szolgáltatás mellett a választópolgárok továbbra is ellenőrizhetik az ajánlásokat papíralapon vagy személyesen. Amennyiben a választó visszaélés gyanúját észleli, kifogást nyújthat be a választási bizottságnál vagy fordulhat a nyomozóhatósághoz. A legutóbbi országgyűlési választáson több mint 130 ezer lekérdezés történt, és a visszaélés gyanúját felvető panaszok száma 100 alatt maradt.

A júniusi választások előtt érdekes fejlemények is történtek a jelöltek között. Simon Szilárd Attila, egy független főpolgármester-jelölt váratlanul visszalépett a versenyből, így már csak 12 kihívója maradt Karácsony Gergelynek. Simon neve mellett az Nemzeti Választási Iroda honlapján az szerepel, hogy „nem kíván indulni”. Eddig egyetlen hivatalosan nyilvántartásba vett főpolgármester-jelölt van, Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP jelöltje, aki már a múlt héten leadta a kitöltött ajánlóíveit, és meg is volt az ötezer aláírása. A többi jelölt még nem adta le az aláírásokat, és várhatóan nem mindenki tudja majd összegyűjteni az ötezer szükséges aláírást. A jelöltek között akadnak ismeretlenek és visszatérők is, a legidősebb 77, a legfiatalabb 18 éves. A választások előtt a választópolgárok számára fontos lehet tájékozódni a választási folyamatokról és az ajánlások ellenőrzésének lehetőségéről.

Tiszaföldváron a Fidesz újra önkormányzati képviselőjeltként indítja Cseuz Zsoltot, a város februárban lemondott volt alpolgármesterét. Cseuznak azután kellett lemondania, hogy videófelvételek készültek arról, ahogy egy vállalkozó barátjával együtt egy helyi borozó előtt balhézott. A Nemzeti Választási Iroda oldalának tanúsága szerint, bár egyéni körzetben Cseuz nem indul, a volt alpolgármestert ötödik helyen feltették a Fidesz települési kompenzációs listájára, ami esélyt ad neki, hogy képviselőként folytathassa, ha az előtte lévők közül nyernek egyéniben.