Új világrekordot állított fel egy kínai dízelmotor

A Weichai Power kínai motorgyártó forradalmi fejlesztésének köszönhetően egy új dízelmotor 53,09 százalékos hatásfokkal világrekordot döntött, ami jelentős előrelépést jelent a motorok hatékonyságában.

A Tianjinben megrendezett Belsőégésű Motorok Világkongresszusán a Weichai Power bemutatta a világ első, 53,09 százalékos hőteljesítményű dízelmotorját, amely jelentős javulást jelent a hagyományos négyütemű dízelmotorok 43 százalék körüli hatásfokához képest. A termikus hatásfok a motorok hatékonyságának egyik legfontosabb jelzője, hiszen minél magasabb ez az érték, annál kevesebb üzemanyagból több hajtóerőt lehet kinyerni.

A világrekordot a TÜV SÜD North Asia és a China Automotive Technology Research Centre is hitelesítette, amelyek a belsőégésű motorok professzionális vizsgálóintézetei. Van Ward, a TÜV SÜD Észak-Ázsia vezérigazgatója gratulált a fejlesztőknek, és kiemelte, hogy ez a technológiai áttörés hozzájárulhat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és környezetbarát motorok fejlesztéséhez, valamint az ipar fenntartható fejlődéséhez.

A Weichai Power szerint a fejlesztésnek köszönhetően Kínában évente akár 31 millió tonna dízelüzemanyag megtakarítására és 97 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is lehetőség nyílik. Egy nehéz traktor esetében ez évente körülbelül 12 000 liter gázolaj megtakarítást jelenthet, ami Németországban akár 20 000 eurós költségcsökkenést is eredményezhet.

A Weichai Power tervei szerint a dízelmotorok nem csak a közlekedési ágazatban, hanem az építőiparban, mezőgazdaságban, hajózási és energetikai területeken is hasznosíthatók lesznek a jövőben.