Kvantumalapú navigációs rendszer tesztje az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban sikeresen lezajlott az első tesztrepülés, amely során a GPS helyett egy kvantumalapú navigációs rendszert használtak.

Az Egyesült Királyság kormányának támogatásával egy brit konzorcium végrehajtotta a világ első olyan tesztrepülését, ahol a repülőgép navigációját kvantumtechnológia segítette. A GPS-alapú helymeghatározás hátrányai ellenére, mint például a műhold és a vevőegység közötti kommunikáció megzavarhatósága, a kvantumalapú rendszer ígéretes alternatívát kínálhat a katonai és polgári repülésben egyaránt.

A teszt során alkalmazott új rendszer, a PNT (Positioning, Navigation and Timing – Pozícionálás, Navigáció és Időzítés) két fő komponensből áll: az Infleqtion nevű kvantumtechnológiai cég által fejlesztett Tiqker optikai atomórából, valamint egy ultrahideg atomokon alapuló kvantumrendszerről.

Az optikai atomóra az atomok fényfrekvenciáját használja az idő mérésére, míg az ultrahideg kvantumrendszer a kvantum-szuperpozíció állapotában lévő atomokra ható tehetetlenségi erők mérése alapján határozza meg a pozíciót. A rendszer így képes a megbízható időzítésre és a pozíció, valamint a mozgás független ellenőrzésére.

A kvantum-gyorsulásmérőkkel és giroszkópokkal kiegészített rendszer a Q-INS (Quantum Inercial Navigation System) részeként működhet, amely GPS alternatívájaként szolgálhat. A technológia nemcsak a repülőgépek számára jelenthet előnyt, hanem a tengeralattjárókon és az űrben is hasznos lehet, ahol a GPS nem érhető el.

Az Egyesült Királyság 8 millió fontot (kb. 3,6 milliárd forint) fordít a GPS-függőség csökkentésére, célul kitűzve, hogy 2030-ra a repülőgépek fedélzetére telepítsék a kvantumalapú navigációs rendszereket. Ez nemcsak a katonai előnyöket növelheti, hanem a polgári repülés biztonságát is javíthatja, hiszen így a kereskedelmi járatokat nehezebben lehetne eltéríteni.