A mesterséges intelligencia a munkaerőpiac új kihívója

A vállalatok többsége már tapasztalatokat szerzett a generatív AI megoldásokkal, amelyek hatékonyságnövelést és költségcsökkentést ígérnek, de sokan még keresik az útjukat az AI szervezeti beépítéséhez. Kovács Gyula, a Neuron Solutions ügyvezetője szerint az AI nem a munkahelyeket fenyegeti, hanem azokat, akik nem használják hatékonyan a technológiát.

Közép-Európában minden harmadik szervezetnek van már közvetlen tapasztalata a generatív mesterséges intelligenciával, és a Deloitte CFO felmérése szerint a pénzügyi vezetők 73%-a tartja fontosnak az AI-t vállalati stratégiájuk szempontjából. A technológia, média, telekommunikáció, fogyasztói szegmens, valamint az üzleti és szakmai szolgáltatások terén látják a legfontosabbnak az AI terjedését. A pénzügyi vezetők fele költségcsökkentést vár az AI-tól, míg a második legnagyobb előnyként az előrejelzések pontosságának növekedését említik.

A McKinsey kutatása szerint minden AI-be fektetett dollár egy év alatt átlagosan 3,5 dollár hasznot termel a cégeknek, és több üzleti területen is megkezdődött már az AI alkalmazása, mint például a marketing és értékesítés, IT, kockázatkezelés, kutatás-fejlesztés, valamint az emberi erőforrások területén.

Az AI bevezetése azonban alapos előkészületet és stratégiai megközelítést igényel, amely magában foglalja az agilitást, a gyorsaságot, a visszajelzések beépítését, az adatok rendbehozatalát, a felhőtechnológia használatát és a megfelelő szakemberek biztosítását.

Kovács Gyula szerint az AI helyzete hasonló az Excellel a 90-es években volt helyzethez, amikor az emberek még csak ismerkedtek a technológiával. Ma már az Excelt széles körben használják, és az AI is hasonlóan elterjedt készséggé válhat. A ChatGPT megjelenése óta a vállalatok az AI technológiai megvalósítására, bevezetésére, az IT-architektúra megteremtésére, a kockázatok kezelésére és az előnyök kiaknázására fókuszálnak.

Az AI-szakemberek iránti kereslet növekszik, bár az általános programozói kompetencia iránti kereslet csökken az AI-alapú kódolástámogató eszközök miatt. Ezzel egyidejűleg nő az igény az AI-tapasztalattal rendelkező szakemberekre.

Az Óbudai Egyetem és a Neuron Solutions együttműködésében egy 36 órás Generative AI Bootcamp képzést indítanak, amely május 29-én kezdődik. Dr. Eigner György, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának dékánja szerint az egyetemeknek nyitniuk kell a gyakorlati tudást nyújtó képzések felé, miközben az akadémiai minőséget is megőrzik.

Az AI területén a technológia gyors változása miatt az egyetemek és képzések fő szerepe az alapok átadása, a technológia megértésének elősegítése és a felhasználási lehetőségek bemutatása. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán az AI-t már beépítették a tantervekbe, és AI specializációt, posztgraduális, valamint MSc képzéseket is terveznek.

: (Forrás: article-1)