Kína filléres processzorral oldja meg a hiperszonikus fegyverek kihívásait

Kínai kutatók egy olcsó, könnyen hozzáférhető mesterségesintelligencia-processzort, az Nvidia Jetson TX2i-t javasolják a hiperszonikus fegyverek vezérlésére, amely jelentős előnyöket kínálhat a tolósugár-hajtóművek irányításában.

A South China Morning Post szerint a kínai Taliani Műszaki Egyetem kutatói a Propulsion Technology tudományos lapban ismertették, hogy az Nvidia Jetson TX2i processzor hogyan alkalmazható hatékonyan a hiperszonikus fegyverek terén. Ez a chip néhány száz dollárért megvásárolható az online piactereken, például az eBayen, ahol jelenleg 411 ezer forintnak megfelelő összegért kínálják. Ez az összeg jelentéktelennek tűnhet a legújabb MI-processzorokhoz képest, amelyek darabonként akár 15 millió forintba is kerülhetnek.

A kutatók szerint a Jetson TX2i jelentősen javíthatja a tolósugár-hajtóművek vezérlését, növelve ezzel a fegyverek hatótávolságát és repülési stabilitását. A processzor képes a folyadékdinamikai adatok gyors feldolgozására, a számításokat mindössze 25 ezredmásodperc alatt végezve el, ami négyszer gyorsabb az emberi pislogásnál.

A TX2i csúcsteljesítménye 1,26 terraflop, ami bár csak a legerősebb Nvidia MI-processzor, a H100 teljesítményének 2 százaléka, mégis jelentős, tekintettel arra, hogy a Meta 350 ezer darabot vásárolt ebből a típusból. Az Nvidia azóta még erősebb chipeket is piacra dobott, de a TX2i használata Kína számára egyfajta szükségmegoldás, mivel az amerikai exporttilalom miatt a H100-hoz nem férhetnek hozzá.

Szun Hsziming, a kutatás vezetője szerint a nagy számítási kapacitással rendelkező MI-processzorok nem férnek el kis helyen, ami pedig elengedhetetlen a hiperszonikus eszközök esetében. A tanulmány közzétételének okai nem egyértelműek, de felvetődik az a lehetőség, hogy ez egy üzenet lehet arra vonatkozóan, hogy az exporttilalom nem akadályozza meg Kínát a hiperszonikus fegyverek fejlesztésében. Valószínűleg Kína nem az Nvidia processzorát, hanem annak helyi másolatát fogja használni a hiperszonikus fegyverekhez.