Robotkutya a gleccser tetején: így készül a jövő űrmisszióira

A NASA által támogatott projekt keretében egy Spirit nevű robotkutyát tesztelnek az amerikai Oregon államban található Palmer-gleccsernél, hogy felkészítsék az űrmissziókra. A cél, hogy a robot képes legyen önállóan navigálni a változatos és egyenetlen talajon.

A Spirit nevű robotkutyát a mérnökök arra képezik ki, hogy az egyenetlen, változatos talajon is képes legyen megfelelő döntést hozni a mozgásáról. A több egyetemmel közösen végzett tesztek során a robotnak különböző terepeken kellett elnavigálnia magát, ami fontos lépés az űrhajósok Holdon történő küldetésének támogatásában.

Feifei Qian, az amerikai USC Viterbi School of Engineering tudósa szerint a robotnak képesnek kell lennie arra, hogy érzékelje, mi történik, ha a lába talajt ér, és ehhez meg tudjon választani a megfelelő mozgási stratégiát. Az Interesting Engineering szerint a csapat a tesztet arra használta fel, hogy felmérje, hogyan lehet ügyesebben mozogni az idegen égitestek, vagy akár a Naprendszeren túli égitestek felszínén.

A robotkutya mozgásának fejlesztése során a csapat azt vizsgálja, hogyan reagál a robot, amikor a lába hóba lép és megcsúszik, ezáltal újfajta stratégiákat dolgozhatnak ki a mozgására. A robot érzékelése hasonlít az emberi érzékelésre: ha egyenetlen felületre lépünk, érezzük, hogy a talaj nem stabil alattunk, a robot is hasonló információk alapján dolgozik.

A szakemberek a robotot különböző homokos talajokon is tesztelték, majd a gleccserhez vitték, ahol a Mount Hood környezete hasonló kihívások elé állította, mint amilyenek más bolygókon is várhatók. A projektet a NASA mintegy 2 millió dollárral, azaz körülbelül 715,6 millió forinttal támogatta.

A végső cél, hogy egy egész robotcsapatot juttassanak el a Holdra, ahol az eszközök egymással kommunikálva cserélnének információt a terepviszonyokról. A tervek szerint a nagyobb terheket egy kerekeken guruló roverrel, a közepes nehézségűeket egy hatlábú robot segítségével, míg a rövidtávú közlekedéshez a robotkutyát használnák. Eközben már folyamatban van azoknak a terepjáróknak a fejlesztése is, amelyek a Holdon segítik majd az űrhajósok mozgását.