Izrael ősellenségének vezetője Törökországba látogat

Iszmail Haníje, a Hamász vezetője a hétvégén Törökországba utazik, hogy megbeszéléseket folytasson Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, amelynek hivatalos megerősítést adott az NTV televízió szerdai közlése.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a látogatás célja számos téma megvitatása, köztük a Gázai övezet körüli hadműveletek és az izraeli-palesztin konfliktus legújabb összecsapásai, amelyek már több mint fél éve tartanak. A találkozó különösen feszült időpontban valósul meg, tekintettel arra, hogy szombaton Irán nagyszabású drón- és rakétatámadást hajtott végre Izrael területe ellen, amely válaszcsapásokkal fenyegette meg Teheránt.

Erdogan elnök a török parlamentben a kormánypárt törvényhozóival folytatott beszélgetés során kijelentette, hogy „a hétvégén vendégül látja a palesztin ügy vezetőjét”. A török vezető továbbá újra megerősítette álláspontját, miszerint a Hamászt felszabadító mozgalomként tekinti.

A hétvégi megbeszélésen várhatóan szóba kerül az esetleges tűzszüneti megállapodás lehetősége is, amely a folyamatban lévő konfliktusban eltérő értékeléseket kapott. Az Anadolu török hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a tűzszünet mellett a Hamász fegyveresei által túsznak elhurcolt izraeliek szabadon engedéséről is tárgyalnak.

Közben az Egyesült Államok haditengerészetének több hajója is megérkezik hamarosan a Gázai övezet partvidékére. A hadművelet célja a súlyosbodó humanitárius válság enyhítése. Az amerikai hadsereg hajói, köztük a USAV James A. Loux (LSV-6), a USAV Montorrey (LCU-2030), a USAV Matamoros (LCU-2026), a USAV General Frank S. Besson Jr. (LSV-1) és a USAV Wilson Wharf (LCU-2011), március 12-én indultak Fort Eustis bázisról, és a görög Kréta szigeténél tartózkodnak, ahonnan napokon belül elérhetik a célterületet. A hadihajók feladata egy dokkoló felállítása lesz, hogy a segélyszállítmányokat szállító járművek is ki tudjanak pakolni.

Izrael korábban több alkalommal is túlzónak nevezte a Gázai övezetről humanitárius helyzetével kapcsolatos híreket, de az elmúlt időszakban több folyosót is nyitott a segélyszállítmányok számára. Az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban egyre hangosabban szólította fel szövetségesét, hogy tegyen eleget a palesztin lakosságú terület katasztrófájának elhárításához szükséges kéréseknek és engedje be a segélyszállítmányokat. Jeruzsálem korábban vonakodott bármilyen szállítmányt beengedni a területre, mivel a háborút megelőzően a Hamász rendszeresen különböző csempészútvonalakon juttatta be a fegyvereket a Gázai övezetbe, és az izraeli vezetők attól tartottak, hogy a szigorú korlátozások lazításával újabb utánpótláshoz jutnak az izraeli haderő ellen harcoló fegyveresek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök háborúba akarja sodorni az egész Közel-Keletet, hogy ezáltal hatalmon maradhasson - jelentette ki szerdán katari látogatásán Hakan Fidan török külügyminiszter. Fidan szerint fennáll a Gázai övezeti konfliktus kiterjedésének veszélye, és Netanjahu megpróbálja háborúba sodorni az egész régiót hatalmon maradása érdekében, ezért Törökország megkettőzi erőfeszítéseit a háború megállítására. A katari miniszterelnök arról beszélt, hogy országa mint közvetítő felül fogja vizsgálni eddigi szerepét, de nem fejtette ki, hogy mi készteti Katart a változtatásra.

Erdogan török államfő szerdán újfent élesen bírálta Netanjahut Izrael gázai hadművelete miatt, amellyel a Hamász tavaly október 7-i terrortámadását torolja meg. Azt mondta, az izraeli kormányfő több ezer gyermek halálért felelős, és már régen túlment azon, amit Hitler tett. Izrael ismét visszautasította ezt, miután Erdogan már több hasonló kijelentést tett.