Lánchíd-botrány: hivatali vesztegetés miatt eljárás indul

Vig Mór ügyvéd milliárdos tételben kaphatott utalást a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től, amelyet követően a pénzt magánszámlájára és ügyvédi letéti számlájára utalt tovább, és ebből 900 millió forintot vett fel készpénzben – jelentette be Budai Gyula országgyűlési képviselő. A képviselő hivatali vesztegetés bűntettének gyanúja miatt tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

Budai Gyula Facebook-oldalán számolt be arról, hogy feljelentést tett a Lánchíd felújításával kapcsolatos hivatali vesztegetés gyanúja miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már 2023 novembere óta nyomoz Vig Mór és társai ellen, költségvetési csalás bűncselekményei miatt. A Kehi-vizsgálat megállapításai szerint az A-Híd több részletben összesen 1,5 milliárd forintot utalt át Vig Mór cégének.

Az első utalás 2020 novemberében történt, a legutolsó pedig 2022 januárjában. Budai Gyula egy levelet is említett, amely szerint Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontban található egyik biztonsági cég irodájába járt elszámolni, amely cég kapcsolatban áll az A-Híd Zrt.-vel. A levélíró szerint a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővároshoz, ami a hivatali vesztegetés gyanúját erősíti.

Az atv.hu szerint a magyar építőipar meghatározó szereplőjénél, az A-Híd Zrt.-nél tartott házkutatást a nyomozó hatóság a múlt év végén. Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Lánchíd felújításával összefüggésben. A NAV nyomozása egy olyan ügyben folyik, amelynek egyik érintettje az A-Híd Zrt., a másik pedig a közelmúltban számlagyár működtetésének gyanújával őrizetbe vett Vig Mór ügyvéd, valamint az ő egyik érdekeltsége, a Sunstrike Hungary Kft..

A nyomozati dokumentumok alapján a NAV azt vizsgálja, hogy az A-Híd Zrt. számlájáról 2020. novembere és 2022. júliusa között átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, és onnan továbbutaltak-e 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára és ügyvédi letéti számlájára. A Lánchíd felújítása végül ötmilliárd forinttal többe került és kisebb műszaki tartalommal készült el.

Az A-Híd Zrt. közleményében visszautasította a Kehi jelentésében megfogalmazott vádakat, hangsúlyozva, hogy a Kehi által említett cégnek a Lánchíd projekthez semmi köze nem volt, és annak költségvetéséből semmilyen kifizetésben nem részesült. Továbbá az A-Híd kiemelte, hogy a Sunstrike Kft.-vel kapcsolatos NAV-nyomozásnak ők nem érintettjei, és a cégcsoport vonatkozásában sem tanúkihallgatás, sem gyanúsítás nem történt. A cég szerint a Sunstrike Kft.-vel kötött szerződés a műsorok gyártására, sugárzására és azok környezetében reklám elhelyezésére vonatkozott, amit a cég teljesített is, és a műsorok adásba kerültek. Az A-Híd ezt a 498 darab DVD-t megtöltő adatmennyiséget át is adta a NAV-nak.