Simon Szilárd Attila visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől

Hétfőn váratlan fordulatot vett a főpolgármester-jelöltek versenye, amikor Simon Szilárd Attila független jelölt bejelentette, hogy nem kíván indulni a választáson.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján április 29-i dátummal jelent meg a hír, hogy Simon Szilárd Attila nem kíván részt venni a főpolgármesteri választáson. A Hvg.hu értesülései szerint ez azt jelenti, hogy a jelölt maga döntött úgy, hogy nem próbálkozik hivatalos jelöltté válással.

Simon Szilárd Attila korábban, április 20-án már felvette az ajánlóíveket, amelyeket május 6-ig kellett volna ötezer állampolgári ajánlással kitöltenie, hogy hivatalosan is főpolgármester-jelöltté válhasson. Azonban úgy tűnik, hogy az aláírt ajánlóíveket vélhetően le sem adta ellenőrzésre.

A versenyből való kiszállásával nem valószínű, hogy jelentősen megváltoztak volna a többi jelölt esélyei. Jelenleg Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP jelöltje az egyetlen hivatalosan nyilvántartásba vett főpolgármester-jelölt, aki már leadta a szükséges ajánlóíveket és meg is volt az ötezer aláírása.

Összesen tizennégyen vették fel az ajánlóíveket, és Simon visszalépésével most Karácsony Gergely főpolgármesternek tizenkét kihívója maradt. Azonban még nem dőlt el, hogy ki kerül fel a szavazólapra, mivel a korábbi választások alapján nem valószínű, hogy minden jelölt összegyűjti az ötezer szükséges aláírást.

A Hvg.hu megkereste a Fővárosi Választási Irodát, hogy megtudja, Simon Szilárd Attila indokolta-e visszalépését, de a cikk megjelenésekor még nem érkezett válasz. Május 6-án 16 óráig lehet leadni az ajánlásokat, így a többi jelöltnek még van ideje az aláírások gyűjtésére.

A választási kampány közben Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje egy sajtótájékoztatón Kőbányán gazos területet kaszált, ezzel is jelezve, hogy szerinte a főváros jelenlegi vezetése elhanyagolja a közterületek kezelését. Karácsony Gergely főpolgármester válaszában kiemelte, hogy Szentkirályi egy, a főváros által kijelölt méhlegelőn nyírt füvet, ahol a biodiverzitás háromszorosára nőtt az elmúlt években. Karácsony szerint a kaszálással Szentkirályi az egérárpa oldalára állt, mivel az egérárpa akkor győz a többi vadvirág felett, ha folyamatosan zavarják a területet. A Vadvirágos Budapest program, amelynek része a méhlegelő is, idén a negyedik évébe lépett, és a program keretében kijelölt területek térképen is követhetők.