A Tisza Párt EP-listájának változásai

A Tisza Párt benyújtotta az európai parlamenti listáját a Nemzeti Választási Irodánál, de a párt alelnöke, Magyar Péter neve nem szerepelt rajta, ami meglepetést okozott, mivel korábban őt tartották a lista várható vezetőjének.

A Nemzeti Választási Iroda honlapjának információi szerint a Tisza Párt listáján 11 jelölt szerepel, az első helyen Dávid Dóra, a másodikon Tarr Zoltán református lelkész, a harmadikon pedig dr. Kulja András. A lista további tagjai Lakos Eszter, dr. Gerzsenyi Gabriella, dr. Kollár Kinga, Bogdán Csaba, Molnár Dániel, Bujdosó Andrea Anna, dr. Soprov Ildikó és Weisz Viktor. A jelöltek közül tízet egy tíztagú bizottság választott ki több mint 500 jelölt közül, ahol a legtöbb szavazatot dr. Kulja András kapta, aki egy népszerű egészségügyi TikTok-csatorna üzemeltetője is egyben. Dávid Dóra a Meta londoni irodájának jogtanácsosaként dolgozik, míg Lakos Eszter több mint tíz éves uniós tapasztalattal rendelkezik.

Azonban a lista benyújtása után nem sokkal, a Nemzeti Választási Iroda honlapján frissült a lista, és Magyar Péter került az élére. A változásra a Nemzeti Választási Iroda magyarázatot adott, miszerint Magyar Péter személyi lapját elektronikus úton küldték meg, ezért a lista első helyén szereplő jelölt neve később került publikálásra. A frissített lista így már 12 fősre bővült, de megtartotta a korábbi sorrendet, amit az online szavazáson alakítottak ki.

A Tisza Pártot a Nemzeti Választási Bizottság április 14-én vette nyilvántartásba jelölőszervezetként, és a párt már összegyűjtötte a június 9-i európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges húszezer aláírást. A támogatók toborzása továbbra is zajlik, és az aktivisták több tucat városban vannak jelen. A Medián közvélemény-kutatása szerint a Tisza Párt a legerősebb ellenzéki formáció jelenleg.