Tovább dagad a botrány az egri polgármester körül

Egy Heves vármegyei hírportál nyomozásba kezdett egy hulladékgazdálkodási társulás ellen, melyben Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere is érintett lehet. A polgármester megtagadta az adatok kiadását, és egy hangfelvétel kiszivárgása után a portál bírósághoz fordult. A botrány azonban tovább bővült, amikor kiderült, hogy a polgármester szerződéseket kötött egy ügyvéddel, amelyek ellentmondanak korábbi állításainak.

Az Egri Hírek információi szerint a Heves Megyei Hulladékgazdálkodási Társulás körüli visszaélések gyanúja miatt indult oknyomozás során az egri önkormányzat is érintetté vált. A hírportál adatkéréssel fordult Mirkóczki Ádámhoz és Berecz Kálmánhoz, hogy a társulás és Zvara István ügyvéd közötti szerződéseket megismerhessék.

A társulásnak nem volt honlapja, így a szerződésekhez és beszámolókhoz nem lehetett hozzáférni, de kiderült, hogy a társulás költségvetési szervként működik Eger MJV címe alatt.

A portál több irányból is próbálkozott az adatok megszerzésével, de választ nem kaptak. Egy hangfelvétel kiszivárgása után, melyen a polgármester arról beszélt, hogy csak előre meghatározott adatokat adna ki, a portál bírósághoz fordult.

A bírósági tárgyaláson a polgármester ellenkérelmet nyújtott be, melyben állította, hogy nem kötött szerződést Zvara Istvánnal a megjelölt időszakban. A portál ezután elállt a keresettől, de a nyomozás folytatódott.

Később kiderült, hogy Mirkóczki Ádám mégis kötött szerződéseket Zvara Istvánnal, többek között egy jogi tanácsadásra vonatkozó szerződést 2021 májusában, valamint egy másikat 2021 decemberében, amely egy behajtási megbízást tartalmazott.

A portál szerint a polgármester megtéveszthette a bíróságot, és ez hamis tanúzás kérdését is felvetheti.

Az Egri Hírek további cikkekben ígéri az ügy folytatásának beszámolóját.