Legendás játékok a magyar Homelab-3 számítógépen

A Neumann Társaság pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre portolták a Doomot és más népszerű játékokat, mint például a Wizard of Wor klónjait.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság HCC Retró Mikroszámítógépes Szakosztályának pályázatára számos alkotás érkezett, köztük játékok és demók, melyek célja a teljesen magyar fejlesztésű, legendás Homelab-3-as mikroszámítógép újraélesztése volt.

A játékprogram kategóriában Varga Zoltán diadalmaskodott a Commodore-64-en és más platformokon is ismert Wizard of Wor Homelab-3-as adaptációjával. Emellett a pályázatra több más figyelemre méltó játék is készült, mint a Tetris, a Lunar Lander, a Space Invaders, valamint a Doom Homelab-3-ra szánt változata.

Varga Zoltán mellett Nickmann László is elismerést kapott, aki a demó kategóriában nyert, és a díjátadón előadást is tartott az 8 bites mikrogépeken való játékfejlesztésről. Nickmann egy szerződést is aláírt a PleasureBytes retrojáték-kiadó csapatával, ami új Homelab-szoftver megjelenésének útját egyengeti.

A Homelab számítógépet Lukács József és Lukács Endre, két lelkes tizenéves testvér tervezte az 1980-as évek elején. Céljuk egy olyan számítógép létrehozása volt, amely az átlagember számára is könnyen hozzáférhető. Az 1983-ban megjelent Homelab-3-as típus kit formájában volt ismert, és a vásárlók házilag is összeszerelhették a mellékelt dokumentumok és alapeszközök segítségével. A géptulajdonosok a megjelenéskor saját maguk írták meg a szükséges programokat, melyeket a Simonyi Endre által alapított HCC tagjai között megosztottak.

Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezetője megjegyezte, hogy a Homelab-3 nem rendelkezett olyan fejlett grafikával, mint elődje, a Homelab-2, ezért meglepő volt a pályázaton bemutatott látványvilág. Hozzátette, hogy a társaság továbbra is támogatja a retró mikroszámítógépes kreatív tevékenységeket, és a retró mikrogépek népszerűek a szegedi állandó kiállításukon, az ITK-ban, valamint a School-Computer időszaki kiállításukon is. A túrkevei helyszínen pedig éppen Wizard of Wor bajnokságot rendeztek Commodore-64 platformon, ami különösen érdekes, tekintettel arra, hogy most már a magyar Homelab-3 gépen is lehetséges hasonló versenyeket tartani.