A belga bíróság engedélyezte a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát

A belga legfelsőbb közigazgatási bíróság, a Conseil d’État döntése értelmében folytatódhat a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NATCON) Brüsszelben, miután helyi hatóságok korábban felfüggesztették azt. A szabad gyülekezés jogára hivatkozva a bíróság helyt adott a szervezők által indított pernek, így a konferencia második napja zavartalanul folytatódhat. A brüsszeli polgármester eredetileg az erőszakos ellentüntetésektől való félelem miatt tiltotta be a rendezvényt, de a bíróság szerint nem állt fenn elegendő fenyegetés, mivel a kongresszus maga nem fenyegetett rendbontással.

A belga miniszterelnök és a kerület polgármestere is kritizálta a rendezvény betiltását, mondván, hogy az sérti a belga alkotmányos jogokat. A konferencia folytatását Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója jelentette be Facebookon, "Győzelem! A NatCon holnap folytatódik" üzenettel.

Orbán Viktor szerdán 11 órakor beszélt a konferencián, Yoram Hazony izraeli-amerikai filozófussal folytatott beszélgetés keretében. A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy Európa progresszív liberális óceánjában Magyarország a különbözőség szigete, ahol a konzervatívok szabadon beszélhetnek és politikai terveket szőhetnek a jövőre vonatkozóan. Orbán arról is beszélt, hogy a szabadság harcosainak aktívnak kell lenniük és konzervatív civil társadalmakat kell létrehozniuk Európában. A belga Államtanács döntése értelmében a rendőrség nem zavarhatja meg a konferenciát. Az ADF International jogi szervezet támogatta a szervezőket a rendezvény folytatásának betiltása elleni küzdelemben, és a bíróság döntése kiemelte a fundamentális jogok védelmének fontosságát. Paul Coleman, az ADF International ügyvezető igazgatója kritizálta a cenzúrakísérletet, és méltatta a bíróság gyors cselekvését a demokrácia védelmében.

A bírósághoz a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia szervezői, vagyis a magyar kormányzati háttérintézmény Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája az AFD International nevű emberi jogi szervezet fordult, amelynek igazgatója szintén a konferencia egyik felszólalója. A rendezvényt kedden az érintett brüsszeli kerület polgármestere tiltotta be, aki tartott az esetlegesen erőszakos ellentüntetőktől, de nem titkolta azt sem, hogy elítéli a szélsőjobboldali eszmék terjesztőit és nem kívánatosnak tartja őket a városrészben. A most döntést hozó belga bíróság arra hivatkozott, hogy a belga alkotmány 26. cikke mindenkinek biztosítja a békés gyülekezés jogát.

Közleményében Paul Coleman azt mondta, hogy a történtek sötét nyomot hagynak az európai demokrácián, és egyetlen tisztviselőnek sem lehetséges, hogy leállítsa a szabad és békés gyülekezést pusztán azért, mert nem ért egyet az elhangzottakkal. A belga miniszterelnök mellett még a Fidesz politikai ellenfele, a momentumos Cseh Katalin is rossz döntésnek nevezte, hogy Brüsszelben leállították Orbán konferenciáját.

Orbán Viktor a konferencián kritizálta az Európai Unió vezetőit, mondván, hogy kudarcot vallottak és le kell őket váltani. A júniusi EP-választásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a vezetők nem teljesítették ígéreteiket a mezőgazdaság fejlesztésében, a migrációs krízis megoldásában és a háború lezárásában, ezért távozniuk kell. A magyar miniszterelnök szerint a brüsszeli rendőrök keddi fellépése az 1980-as évek második felének Magyarországára emlékeztette, amikor a fideszes rendezvényeket gyakran akadályozták. Orbán után Eric Zemmour szélsőjobboldali francia politikus is felszólalt a rendezvényen, és a magyar miniszterelnök az este kezdődő EU-csúcson folytatja brüsszeli programját.

A migrációval kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarországon nincsenek illegális migránsok, és a migrációt hosszú távon kell szemlélni, figyelembe véve unokáink jövőjét, kultúránkat és életmódunkat. Az új menekültügyi és migrációs paktumot, amelynek rendelkezései az ellene szavazó magyar kormányra is kötelezőek lesznek, nemzeti migrációs politikákra van szükség, nem pedig európai szintűre. Orbán Viktor megdicsérte az iszlám vallást, mint nagyszerű civilizációt, de úgy véli, a civilizációk keveredése nehézségeket okoz a közösségeink számára. A Közel-Kelet esetleges államközi konfliktusával kapcsolatban aggodalmát fejezte ki, és bízik az érintett országok vezetőinek bölcsességében. A júniusi EP-választásokat fontos lehetőségnek nevezte az irányváltásra, és hangsúlyozta, hogy a szabadság veszélyben van Brüsszelben, ezért harcolni kell érte.