Legalább 50 ezer orosz katona halt meg Ukrajnában, míg az ukrán védelem Krasznohorivkánál összeomlott

A BBC jelentése szerint a folyamatban lévő konfliktusban már legalább 50 ezer orosz katona vesztette életét, és a légifelvételek tanúsága szerint a temetőket is bővítik, miközben az orosz hadsereg jelentős győzelmet aratott Krasznohorivkában.

A brit közszolgálati média, a BBC által közzétett információk alapján az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek az Ukrajnában zajló háborúban. A jelentés szerint a konfliktus kezdete óta legalább 50 ezer orosz katona halt meg. Ez a szám jelentős mértékben meghaladja a korábban nyilvánosságra hozott adatokat.

A veszteségek mértékét a légifelvételek is alátámasztják, amelyek a temetők területének bővítését mutatják. Ezek a felvételek tovább erősítik azokat az értesüléseket, amelyek szerint az orosz fegyveres erők nagy számban veszítik el katonáikat a harcok során.

Ugyanakkor az orosz hadsereg egy hatalmas páncélosrohamot hajtott végre Krasznohorivka külterületein, ahol pillanatok alatt összeomlott az ukrán védelem. Az orosz 5-ös számú gépesített dandár gyakorlatilag lerohanta a kisvárost, és egyetlen rohammal át is törték az ukrán védvonalakat. Drónfelvételek alapján az offenzíva kifejezetten sikeres volt, az orosz harckocsik áthatoltak a település körül telepített aknamezőn és betörtek a külterületekre.

Az ostromról készült felvételek rámutatnak, hogy az ukrán haderőben már tényleg kritikus szinten van a lőszerhiány, ami lehetővé tette az oroszok számára, hogy ilyen hatékonyan hajtsák végre a támadást. Krasznohorivka elfoglalása jelentős győzelmet jelenthet az oroszok számára, hiszen a település 14 ezer lélekszámú volt a háború előtt.

A háború keddi eseményeiről további részletek nem állnak rendelkezésre. Azonban a BBC jelentése és a legújabb fejlemények rávilágítanak arra a tragikus tényre, hogy a konfliktus emberi költsége rendkívül magas mindkét oldalon, és az orosz oldalon is súlyos veszteségeket okoz, miközben az ukrán védelem egyes pontokon megrendül.

Ezzel párhuzamosan, az RBK hírcsatorna jelentése szerint tűz ütött ki Oroszország egyik legfontosabb fegyvergyárában, a moszkvai Avangárd védelmi ipari üzemben. A létesítmény az Almaz-Antej hadiipari vállalat tulajdona, és itt gyártják a Sz-300-as és Sz-400-as légvédelmi rakétakomplexumokhoz való rakétákat. A tűz egy 50 négyzetméteres területen csaptak fel, és egy melléképület égett le. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tüzet sikerült megfékezni, sérültekről vagy komoly anyagi kárról nincsen hír. Az eset okát egyelőre nem ismerik, de az oroszországi hadiipari üzemekben havonta 1-2 tűzeset fordul elő, amelyek egy részét ukrán dróntámadások okozzák, míg más esetekben inkább személyes mulasztások miatt bekövetkezett balesetek a felelősek.

A konfliktus újabb fordulatot vett, amikor az ukrán erők támadást hajtottak végre a Krím-félszigeten található Dzsankoji repülőtér ellen. A hajnali órákban hatalmas tűzgolyók emelkedtek a repülőtér fölé, ami arra utal, hogy az ukránok sikeres csapást mértek az oroszok féltve őrzött létesítményére. Dzsankoj stratégiai fontosságú település, hiszen itt találkozik a Krímre vezető két legfontosabb út, és a háború kirobbanása óta már háromszor mértek csapást a repülőtérre és annak környékére. A támadás részletei egyelőre nem ismertek, de a NASA műholdfelvételei alapján úgy tűnik, hogy legalább hat ponton kapott találatot a légibázis, és valószínűleg vagy egy lőszerlerakatot, vagy egy légvédelmi rendszert is sikerült elkapnia az ukránoknak. Ezenfelül, az éjjeli támadás során egy Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett, amelyet valószínűleg egy nagy hatótávolságú ATACMS-rakétával céloztak meg.

A háború kulturális hatásai is érezhetőek, hiszen orosz szoftverfejlesztők bejelentették, hogy számítógépes játékot készítenek, mely a 2022-es, Popásznáért vívott csatát próbálja megeleveníteni. A „Pokol legjobbjai” című játékban a főszereplő egy Wagner-zsoldos, és többször is felbukkan benne személyesen Jevgenyij Prigozsin, az orosz magánbiztonsági vállalat néhai vezére. A játék célja a „különleges művelet” eredményeinek popularizálása és a háborúban való részvétel népszerűsítése az orosz fiatalok körében, nem valószínű, hogy a nemzetközi közönség számára elérhető lesz.

A háború személyes hatásait is megérezte Józan László színész, akinek nővére a háború első napjaiban Magyarországra költözött, míg édesapja továbbra is ingázik Magyarország és Mezővár között. Józan László a Sláger FM-en beszélt arról, hogy a háború borzalmas valóságával nehezen tud megbirkózni, és hogy a családja hogyan próbálja fenntartani a mindennapi életet a konfliktus árnyékában.