Izrael mesterséges intelligencia alapú fegyvert vetett be

Az izraeli hadsereg Lavender nevű mesterséges intelligencia alapú programja több ezer gázai lakos haláláért lehet felelős, és veszélyes precedenst teremthet a háborúk történetében. A szabályozás hiánya miatt a program használata lehetetlennek tűnik.

Az Izrael és Hamász közötti háború már több mint fél éve tart, és eddig közel 40 ezer ember vesztette életét. Az izraeli hadsereg a Lavender programot használja, amely a csúcson 37 ezer gázai embert tartott számon Hamász-fegyveresként, és engedélyezte a kilövésüket. Dr. Tilesch György, nemzetközi mesterséges intelligencia szakértő szerint a rendszer egy totális megfigyelési rendszer lehet, ami pontozza az emberek tevékenységét, és egy "Where’s daddy?" kódnévvel jelölt nyomkövetővel követi a célszemélyeket.

A rendszer egy "seek and destroy" végrehajtó egységgel koronázódik meg, amely dróntámadást vezényel, és kiiktatja az adott személyeket. Tilesch György szerint az izraeli kormány állítása szerint a rendszer nem autonóm, és emberi jóváhagyás szükséges a kilövéshez, de sok cikk és szakértő ennek ellenkezőjét állítja.

Az izraeli védelmi minisztérium által sem tagadott Lavender program gyorsaságot tart fontosabbnak a pontosságnál, és a rendszer jelenleg maximum 90 százalékos pontossággal működik. Tilesch György szerint Izrael világvezető a védelmi és hírszerezési MI-megoldásokban, és veszélyes trendet indított el azzal, hogy nyilvánosan felvállalta ennek használatát.

A rendszer számos etikai kérdést vet fel, és nincs semmiféle szabályozás vagy nemzetközi egyezmény, ami korlátozná a mesterséges intelligencia alapú hadi rendszerek terjedését. Az Európai Unió mesterséges intelligencia szabályozását célzó AI Actben a katonai MI-megoldások kivételt képeznek, és az ENSZ-ben a LAWS-törvényről folyó egyeztetések ellenére nincs korlátozás.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára arra kérte az érintetteket, hogy hagyjanak fel ezen fejlesztések használatával. Az orosz-ukrán háborúban is használtak már hasonló rendszert, amelyet az amerikai Palantir vállalat fejlesztett. A rendszer leleplezése után sokan szert tehetnek hasonló fegyverre, vagy felvállalhatják annak használatát.

A mesterséges intelligencia alapú fegyverkezés terjedése miatt gyors eszkaláció várható, és a politikai vezetők, szakértők és fejlesztők közül sokan ódzkodnak a megszólalástól ebben a témában. Az EU-s mesterséges intelligencia-rendeletből is kimaradt a haditechnikai célú MI-fejlesztések tiltása, ami azt jelzi, hogy az európai katonai nagyhatalmak nem akarnak lemaradni a fegyverkezési versenyben.

Ezzel párhuzamosan, egy titkos orosz dokumentum szerint Oroszország terveket dolgozott ki, hogy megpróbálja meggyengíteni nyugati ellenfeleit, köztük az Egyesült Államokat, és az ukrajnai háborút kihasználva megpróbáljon olyan globális rendet kialakítani, amely mentes az amerikai dominanciától. A dokumentum szerint Oroszország az elszigetelődést és a szélsőséges politikát támogató propagandakampányok révén igyekszik aláásni az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást, és megzavarni az Egyesült Államok és az európai országok belpolitikáját. A geopolitika átalakítására is törekszik, közeledve Kínához, Iránhoz és Észak-Koreához, hogy megpróbálja megváltoztatni a jelenlegi erőviszonyokat. Az orosz külpolitikai koncepció és a titkos melléklet megalkotására az orosz akadémikusokhoz intézett felhívás nyomán került sor, amelyben politikai javaslatokat kértek.