Az oktatási rendszer válságban

A magyar oktatási rendszer helyzete aggasztó, a Tanítanék Mozgalom problématérképe szerint az önkormányzatok elvesztették befolyásukat, az iskolák autonómiája megszűnt, és a közétkeztetés is veszélyben van.

Nagyon keveset költünk közoktatásra, ez is kiderült abból a problématérképből, amit Piltz Olivér, a Tanítanák Mozgalom alapítója mutatott be egy oktatási konferencián. Gémesi György, Gödöllő polgármestere szerint jobb lenne, ha az önkormányzatokhoz visszakerülnének az iskolák.

A Tanítanék Mozgalom szerint az önkormányzatok elvesztették normális befolyásukat a helyi oktatási intézmények felett, az igazgatók csupán adminisztratív szerepet töltenek be, és az intézmények autonómiája megszűnt. Egy friss tervezet szerint az önkormányzati közétkeztetést is el akarják venni az iskoláktól.

2010 óta legalább 11 százalékponttal csökkent az intézményes oktatásban résztvevő 15-19 évesek aránya, és az OECD tagországok közül Magyarországon a hatodik legkevesebb az egy tanulóra szánt költség. GDP-arányosan az OECD országok között harmadik legkevesebbet költünk oktatásra, ráadásul Magyarországon a ráfordítás reálértéke is csökken, 2019 és 2020 között például 8 százalékkal.

Az oktatási és önkormányzatok életében sok változás történt, az oktatásba bekerültek lexikális tudást számon kérő tananyagok, az önkormányzatoktól pedig elkerültek a feladatok. A Tanítanék kutatása szerint az iskolákban nincsenek érdemi beruházások, és a karbantartások is elmaradnak.

Az MNB versenyképességi jelentése is felhívta a figyelmet az oktatási rendszer problémáira. A korai iskolaelhagyók száma nőtt, a PISA-eredmények nem túl jók, és az EU-ban Magyarországon a legalacsonyabb a diplomások aránya. A végzettség nélküli korai iskolaelhagyás aránya 2022-ben 12,4 százalék volt, ami több mint a kétszerese a többi visegrádi ország átlagának.

2020-ban Magyarország a GDP 3,7 százalékát fordította oktatási kiadásokra, ami alacsonyabb az EU 4,5 százalékos átlagánál. Az MNB szerint közoktatásra a GDP 2,4 százalékát, felsőoktatásra 0,6 százalékát, magániskolára pedig 0,7 százalékot költünk. Piltz Olivér szerint a közoktatásban kettős adóztatás van, a szülők gyakran biztosítják az iskolák számára a higiéniai termékeket.

Gémesi György szerint fontos lenne, hogy ismét az önkormányzatok legyenek az iskolák fenntartói. Gödöllőtől is elvették az iskolákat, és a polgármester szerint ez komoly kockázatokkal jár, például a táplálékallergiás gyermekek étkeztetése miatt. Jelenleg még 40 százalék körüli az önkormányzati fenntartású közétkeztetők aránya, de egy előterjesztés szerint az iskolai közétkeztetést el akarják venni az önkormányzatoktól.

A kisiskolák helyzete is veszélyben van, az EU előírásai szerint felül kell vizsgálni a hátrányos régiókban a kis létszámú iskolák helyzetét. Tavaly Magyarországon már be kellett volna zárni öt kisiskolát, 2026-ig pedig további 30-at kell bezárni, ami körülbelül 80-100 tanulót érint majd. Pokorni Zoltán szerint nem jó ötlet kiszakítani a diákokat a kisiskolákból, mert a szülők számára nagyobb terhet jelent majd a városi iskolába hordani őket.

: article-1