5.5G technológia: Tízszeres sebesség a 4iG-től

A 4iG Csoport és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésében bemutatott 5.5G technológia a 6 GHz-es frekvenciát használva akár tízszeres letöltési sebességet ígér a jelenlegi 5G megoldásokhoz képest.

A 4iG Csoport a kelet-közép-európai régióban elsőként mutatta be a 6 GHz-es frekvenciát használó 5.5G technológiát, amely a jelenlegi bázisállomásokra épülve jelentős sebességnövekedést kínálhat. A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) tavaly év végén engedélyezte a 6 GHz-es frekvenciasáv használatát az európai térségben mobilszolgáltatások számára, és a technológia tesztelése világújdonságnak számít. A 4iG Csoport ezzel ösztönzi a telekommunikációs területen történő beruházásokat.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon, és az 5G fejlesztések egyik központjává váljon.

A 6 GHz-es frekvenciatartomány és az új antenna technológia kombinációja lehetővé teszi, hogy a 3,5 GHz-en alapuló 5G technológiával szemben akár tízszeres adatsebességet érjenek el. A 4iG Csoport és a BME VIK kutatóiból álló munkacsoport laboratóriumi körülmények között már 10 Gbps feletti adatátviteli sebességet is regisztrált.

Az Extra Large Antenna Array (ELAA) technológia előnye, hogy a meglévő telephelyeken, bázisállomásokon is telepíthető, így a hálózati kapacitás növelhető új bázisállomások telepítése nélkül. Ez a költséghatékonyság és a környezetvédelem szempontjából is előnyös.

A 6 GHz-es frekvencián működő 5.5G technológia révén a lakossági felhasználók számára elérhetővé válhatnak a különböző 3D és VR/AR alkalmazások, míg a vállalati szektorban az IoT, Ipar 4.0 megoldások és a felhőalkalmazások új korszakba léphetnek.

A Huawei Technologies eszközein futó 6 GHz-es mobilhálózati technológia a "mid-band" frekvenciatartományban helyezkedik el, és nagy lefedettség mellett képes gigabites adatátviteli sebességre. A BME-n telepített berendezések elsősorban kutatási célokat szolgálnak, elősegítve a jövő hálózati megoldásainak és szakembereinek fejlődését.

Zarándy Pál, a 4iG Csoport Mobil és 5G stratégiai igazgatója szerint a 6 GHz-es mobiltechnológia tesztelése összhangban áll a cég innovációs terveivel és digitalizációs céljaival. A 4iG Csoport ezzel a lépéssel a mobilkommunikáció következő szintjét hozza el a régióba, és a nyugat-balkáni leányvállalatok közreműködésével a tiranai és podgoricai műszaki egyetemek kutatóinak is lehetőséget ad, hogy az új technológiát szabályozzák.

A 4iG Csoport 2022-ben csatlakozott az O-RAN Szövetséghez, amely a rádiókommunikációs hálózatok nyílttá és hatékonyabbá tételét célozza. A szövetség nyílt platformot kínál az 5G alapú rádiós hálózati infrastruktúrák fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez.

Dr. Charaf Hassan, a BME VIK dékánja elmondta, hogy a 6 GHz-es technológia fontos lépés az 5G víziókban megfogalmazott célok felé. Az új frekvenciasáv segíti a fejlett, 5G alapú ipari alkalmazások fejlesztését, és a Mobile World Congress eseményei, valamint az ipari érdeklődés azt jelzik, hogy a 6 GHz hamarosan a mobilhálózatokban is megjelenhet.