Az Uber visszatér Budapestre

Az Uber, mely közel nyolc évvel ezelőtt hagyta el a magyar piacot, most új formában és a Főtaxival együttműködve tér vissza Budapestre. A szolgáltatás nyár elején indul, a sofőrök pedig már napokon belül jelentkezhetnek a platformra.

Az Uber és a Főtaxi együttműködésének köszönhetően az Uber diszpécserszolgálati engedélyt kapott a Budapesti Közlekedési Központ és a Nemzeti Közlekedési Hatóság jóváhagyásával, így a hivatalos jóváhagyási folyamat lezárult. Az Uber magyarországi vezetője, Kardos Eszter és az F Mobilitás Kft. ügyvezetője, Reich Ádám elárulták, hogy a szolgáltatás kora nyáron indul, és céljuk, hogy idén több mint ezer Uber sofőr legyen Budapesten.

Az Uber applikációja globálisan több százezer taxisofőrnek biztosít kereseti lehetőséget, és Európában, valamint a Közel-Keleten az Uber-utak több mint 10 százalékát taxisofőrök teljesítik. A cég versenyképes ajánlatokkal készül a sofőrök számára, és az elsők között csatlakozó sofőrök jelentős juttatásokra számíthatnak, többek között 0 százalékos jutalékra az első három hónapban.

A regisztrációs felület hamarosan megnyílik az uber.com oldalon és az Uber sofőr alkalmazásban, ahol az érdeklődők elindíthatják a jelentkezési folyamatot. Az Uber nem kíván találgatásokba bocsátkozni a más cégektől várható átvándorlás mértékét illetően, de biztosak abban, hogy az utasok és sofőrök is felismerik majd az ajánlataik vonzerejét.

Az Uber visszatérésének hátterében a cég új vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi áll, aki az üzlet minden területét átalakította. Az Uber együttműködik taxitársaságokkal világszerte, és a partnerség előnyös mind a taxisok, mind az utasok számára. Budapest így csatlakozik azon nagyvárosok sorához, mint Párizs, New York, Róma, ahol a helyi taxisok már az Uberen keresztül vállalnak fuvarokat.

A működési struktúrában az Uber az F Mobilitás helyi tapasztalataira és tudására épít, és olyan feladatokban támaszkodik rájuk, mint a diszpécser szolgáltatás vagy a sofőr pont működtetése. Az utasok az Uber alkalmazáson keresztül és telefonon is megrendelhetik az utazást, és az applikáció számos biztonsági funkcióval támogatja az utazást. Autót rendelni nem csak az alkalmazáson keresztül, hanem telefonon is lehet majd, akár előre is, és magyar nyelvű ügyfélszolgálat is segíti majd az utasokat szükség esetén.

A Főtaxi leányvállalata, az F Mobilitás Kft. februárban nyújtotta be az engedélykérelmet, és a Főtaxi belső levele szerint az együttműködés még több fuvart és bevételt jelent majd a sofőrök számára. Az Uber és a Főtaxi applikációja különálló szolgáltatásként fog működni, és a Főtaxi továbbra is a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, a Balaton Sound, a Sziget Fesztivál hivatalos taxiszállító partnere marad. Az Uberrel való együttműködés nem befolyásolja a Főtaxi meglévő szerződéseit.