Lengyelországban újra napirenden az abortusz kérdése

Lengyelországban ismét felmelegedett az abortuszról szóló vita, amely az ország egyik legnagyobb társadalmi és politikai konfliktusát jelenti. A CNN szerint a lengyel kormány a teljes abortusztilalom megszüntetését vitatja meg, ami az európai reproduktív jogokra vonatkozó legszigorúbb törvények felülvizsgálatát célozza.

A törvény módosítását Donald Tusk miniszterelnök pártja kezdeményezte, amely jelenleg szinte minden esetben tiltja az abortuszt a terhesség 12. hetéig. A kormánykoalícióban azonban megosztottság tapasztalható, mivel egyes pártok csak bizonyos feltételek mellett támogatnák az abortusz legalizálását.

Az abortuszra vonatkozó szigorú törvények elleni tiltakozások Tusk tavalyi választási győzelméhez vezettek, és most a nők azt követelik, hogy a miniszterelnök tartsa be ígéretét a törvény visszavonására. Az Európai Parlament is állást foglalt az ügyben, felszólítva Máltát és Lengyelországot az abortuszt korlátozó törvények visszavonására, az abortusz választásának lehetőségét alapvető jogként kezelve.

A Tusk kormány által javasolt megoldás az EU normáihoz való közeledést jelentené, a terhesség 12. hetéig engedélyezve az abortuszt, ezt követően pedig csak az anya élete veszélyeztetése esetén. A baloldali Lewica párt is hasonló javaslatot terjesztett elő.

A koalíció egy másik tagja, a jobbközép Harmadik Út párt, azonban a 2020 előtti törvények visszaállítását szorgalmazza, amely három esetben engedélyezné az abortuszt: nemi erőszak, vérfertőzés következményeként, az anya élete veszélyeztetése, vagy a magzat rendellenességei esetén. A népszavazás lehetősége, amit a Harmadik Út is támogat, megoldást jelenthetne a vitára, de ez további feszültségeket szülhet a társadalomban.