Spanyolország büszkélkedhet a legtöbb kék zászlós strandal

Idén is Spanyolország nyerte el a legtöbb, összesen 638 kék zászlós elismerést a természetes fürdőhelyek kiváló állapota miatt.

Az elismerést odaítélő szervezet a víz minőségét, a part tisztaságát, megközelíthetőségét, akadálymentességét, valamint a felszereltséget és a biztonsági szolgáltatások, mint a vízimentők és egészségügyi ellátás meglétét is értékeli. Az idei évben 11-gyel több spanyol strand büszkélkedhet a kék zászlóval, mint a tavalyi évben.

Spanyolország már 30 éve vezeti a világranglistát, ahol a kék zászlós strandok száma alapján hasonlítják össze az országokat. A rangsorban idén Görögország és Törökország követi.

A legtöbb kék zászlós stranddal Valencia tartomány rendelkezik, összesen 159-cel, melyet Andalúzia követ 156-tal, és Galícia a harmadik 25 kék zászlós fürdőhellyel.

A spanyolországi kék zászlós partszakaszok hossza összesen 515 kilométert tesz ki.

A kék zászlós elismerést 38 éve adják oda, és vannak olyan strandok, amelyek azóta folyamatosan megfelelnek a követelményeknek, mint például a playa Sant Joan Alicantéban, a playa La Fossa Calpéban és a playa Nord Gandíában.

A sportkikötők terén Spanyolország a harmadik helyen áll Hollandia és Franciaország mögött, 102 magas minősítésű hajóállomással, melyek közül a legtöbb, 23 Katalóniában található.

Az Adeac (Környezetvédelmi Nevelési és Fogyasztóvédelmi Egyesület) kiemelte, hogy az Ibériai-félsziget két országa, Spanyolország és Portugália, összesen 1187 kék zászlós stranddal és kikötővel rendelkezik, ami a világon díjazott helyszínek 23 százalékát jelenti.