Egy nő szemében növekedett egy parazita

Két évig növekedett egy csomó egy nő szemében, mely végül egy parazitának bizonyult. Az eset különlegessége, hogy a fertőzést valószínűleg krokodilhús fogyasztása okozta, amire korábban még nem volt példa.

A Live Science szerint a ritka esetről a JAMA Ophthalmology orvosi szaklapban számoltak be az orvosok. A diagnózis során egy pentastomiasis nevű betegséget azonosítottak, amit élősködő féregatkák okoznak. A 28 éves kongói származású nő esetében a parazita a kötőhártya alatt helyezkedett el és 1 centiméteresre nőtt meg.

A nőnek nem voltak fájdalmai, csupán a szeme sarkában növekedő gumót észlelte, amiért orvoshoz fordult. A vizsgálatok során a mozgó csomót sebészeti úton távolították el, és kiderült, hogy egy c alakú lárva, amely az Armillifer grandis fajba tartozik.

Ez a parazitafaj ismert arról, hogy Afrikában embereken is élősködik, általában kígyóhús vagy fertőzött víz fogyasztásával kerülnek az emberek szervezetébe. A krokodilhús által okozott fertőzés azonban eddig ismeretlen volt. A nő azt állította, hogy soha nem evett kígyót, ezért valószínű, hogy a krokodilhús fogyasztásával vitte be a szervezetébe a parazitát. Lehet, hogy a krokodil volt fertőzött, vagy a piacon egy kígyóról került át a parazita a krokodilra. Ez lenne az első feljegyzett eset, hogy az A. grandis krokodilról kerül emberbe.

A féregatkák többnyire belső szervekben telepednek meg, és gyakran nem okoznak panaszokat, így sokszor észrevétlenek maradnak. Azonban ritka esetben a szemben is megjelenhetnek, amit könnyebb észrevenni. A fertőzés rosszabb esetben perforációhoz, durva immunrendszeri reakcióhoz és akár halálhoz is vezethet. Az orvosok szerint a fertőzés elkerülhető, ha hüllőkkel csak kesztyűben érintkezünk és nem fogyasztunk alul sütött hüllőhúst. A jelentés szerzői szerint muszáj kiműteni a parazitát, mert ha csak gyógyszerekkel megölik, a lebomló maradványa veszélyes immunreakciót okozhat.