A világ legkisebb állatai

A tudomány mindig nyitott az új fajok felfedezésére, de a nyálkaspórásoknál, vagyis a myxozoáknál kisebb állatfajokra valószínűleg nem bukkanunk a közeljövőben. Ezek a mikroszkopikus méretű, medúzákkal rokonságban álló gerinctelen állatok olyan aprók, hogy átmérőjük akár százszor kisebb lehet, mint egy homokszem.

A nyálkaspórások, vagy tudományos nevükön myxozoák, általában 0,02 milliméter átmérőjűek, ami a Hawaii Egyetem szakértői szerint akár százszor kisebb lehet egy homokszemnél. Ezek az állatok egyszerű életformát alakítottak ki, amely a parazitákéhoz hasonló. A myxozoák vízben terjedő spórákat termelnek, amelyekkel behatolnak a gazdaszervezetekbe, legyen az gerinces vagy gerinctelen, például halak.

Nem minden nyálkaspórás okoz betegséget a gazdaszervezetben; sokuk teljesen ártalmatlan. Beth Okamura, a londoni Természettudományi Múzeum professzora szerint ezek az apró lények gyakran elkerülik a tudósok figyelmét, annak ellenére, hogy több ezer faj él szerte a világon.

A legkisebb ismert állatok között a Mammal Review folyóirat 2012-es listája szerint az etruszk cickányok és a dongódenevérek találhatók, melyek közül az előbbiek maximális mérete 5 centiméter, míg az utóbbiaké 2,9-3,3 centiméter. A legkisebb gerincesek között pedig az apró békák dominálnak, amelyek gyakran csak 1-2 centiméteresek.