Sokkoló új tantárgy: négykézláb mászkálás

Hazánk uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából a Magyar Képzőművészeti Egyetem különleges programsorozattal készül, melynek részeként Georg Winter vendégprofesszor meghökkentő performanszát láthatták a Hunyadi tér járókelői.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem a Let Your Star Shine kiállítással ünnepli az uniós csatlakozás 20. évfordulóját, mely április 16. és május 3. között lesz megtekinthető az egyetem Barcsay Termében. A kiállítás előtt Georg Winter, a promenadológiát, azaz sétatudományt oktató vendégprofesszor, egy figyelemfelkeltő performansszal készült.

A diákok és a professzor a Hunyadi tér Andrássy út felőli sarkán gyűltek össze, ahol Winter professzor eligazítást tartott a résztvevőknek, akik között magyar, olasz, bolgár és montenegrói művészpalánták is voltak. A performansz lényege egy térkép nyomvonalának követése volt, melyet négykézláb mászkálva kellett végrehajtaniuk a hallgatóknak.

Winter professzor az Indexnek elmondta, hogy a promenadológia célja a környezetünkben rejlő érdekességek, műalkotások felfedezése, és hogy a sétatudományt egy bázeli szociológus és esztéta, Lucius Burckhardt alkotta meg. Orbán Borbála, egyetemi hallgató szerint a tantárgy segít nyitottabbá válni a környezet szépségeire, és az inspirációt a megfigyeléseken keresztül nyerik a műalkotásokhoz.

Erős István, az egyetem rektora szerint Georg Winter különleges státusú professzor, akit a Ludwig Alapítvány aacheni központjából támogatnak, és aki új és izgalmas megközelítést hoz a képzőművészethez. A performansz során adódtak kisebb súrlódások a környezettel, de a vásárcsarnok vezetősége végül hozzájárult az akcióhoz.

A programsorozat fénypontja a Barcsay Teremben megrendezésre kerülő kiállítás lesz, ahol az Erasmus mobilitásban részt vett hallgatók és nemzetközileg elismert képzőművészek munkái lesznek láthatók.