Többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A kormány a nem lakossági vízdíjakhoz kapcsolódó jogszabály-módosításból eredő többletkiadásokat téríti meg a távhőszolgáltatóknak, összesen 7 milliárd forint értékben.

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentése szerint a távhőszolgáltatók többlettámogatást kapnak a kormánytól. Ez a lépés a nem lakossági vízdíjak év eleji jogszabály-módosításából fakadó többletkiadásaik kompenzálására irányul. A változások következtében 2024. január 1-től a nem lakossági fogyasztók egységes alap- és fogyasztással arányos díjakat fizetnek, ami kiegyenlítette az ivóvíz díjazásában tapasztalható jelentős különbségeket.

A jogszabály-módosítás a lakossági díjakat nem érintette, de a jelentős mennyiségű vizet használó távhőszolgáltatókat igen. A kormány a kiszámítható gazdálkodás és a zavartalan működés biztosítása érdekében döntött úgy, hogy a társaságok többletkiadásait a rendszeres támogatások megemelésével ellensúlyozza. A közel száz településen működő távhőszolgáltatók így együttesen 7 milliárd forintos többletforráshoz jutnak.

A kihirdetett rendeletmódosítás értelmében a szükséges forrásokat az év elejéig visszamenőlegesen, összesen 7 milliárd forint értékben térítik meg a távhőszolgáltatók számára. A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételekből meg nem térülő kiadásait a távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés. A következő gázév elejéig, idén szeptember végéig a korábbi kormánydöntésekben biztosított források szolgálják a távhőkassza pozitív egyenlegének megőrzését, a családok védelmét.

Ezzel megszűnt az a 2014 óta folytatott gyakorlat is, amely szerint a víziközmű-szolgáltatók a jelentős mennyiségű vizet használó távhőcégekkel szemben csak a rezsicsökkentetett díjat érvényesíthetik. Így a távhősök idén már drágán veszik a vizet, ugyanakkor törvényi kötelességük, hogy a felmelegített vizet rezsicsökkentett áron adják tovább a lakosságnak, a befagyasztott áraikat ugyanis nem emelhetik meg. A távfűtési ágazat szereplői az elmúlt hónapokban többször is kérték a kormányt, hogy a távhőkasszából fizessék ki a veszteségeiket, amit a kormány most a többletkiadásokat a távhőszolgáltatók rendszeres támogatásainak megemelésével kompenzál.