Kína inflációs kihívásai: Fogyasztói árak emelkedése és a gazdasági lassulás jelei

Áprilisban a kínai fogyasztói árak emelkedése harmadik hónapja folytatódott, miközben a termelői árak csökkenése mérséklődött, ami a belföldi kereslet ellenálló képességét mutatja az ingatlanpiaci visszaesés és a gyártói aktivitás lassulása ellenére, jelezve a további politikai támogatás szükségességét.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) adatai szerint a fogyasztói árindex (CPI) áprilisban 0,3%-kal nőtt éves összevetésben, ami felülmúlja a márciusi 0,1%-os emelkedést és a Reuters által előrejelzett 0,2%-os növekedést. Havi szinten a CPI 0,1%-kal emelkedett, szemben a márciusi 1%-os csökkenéssel, ami ellentétes az elemzők által várt 0,1%-os csökkenéssel.

A termelői árindex (PPI) éves összevetésben 2,5%-kal csökkent, ami enyhülést jelent az előző havi 2,8%-os csökkenéshez képest, azonban az elemzők által várt 2,3%-os csökkenésnél nagyobb mértékű. A lakáspiac gyengesége továbbra is érzékelhető, az ünnepek alatti napi lakáseladások 47%-kal maradtak el az előző év azonos időszakának eredményeitől, és a munkanélküliségtől való félelem különösen a fiatalok körében tartós.

A maginfláció, amely az élelmiszer- és üzemanyagárak nélkül számított inflációt jelenti, áprilisban 0,7%-ra nőtt márciusi 0,6%-ról. Ez a növekedés további aggodalmakat vet fel a gazdasági növekedés ütemének esetleges lassulásával kapcsolatban, amit a gyári és szolgáltatási tevékenység lassulása is súlyosbít.

Válaszul a kihívásokra Kína bejelentette, hogy rugalmasan fogja alkalmazni a gazdaság támogatását célzó politikai eszközöket, mint például a bankok kötelező tartalékrátája (RRR) és a kamatlábak módosítása. Ezt a lépést a Kommunista Párt legfelsőbb döntéshozó testülete, a Politbüró április végén közölte.