Nyelvvizsga-bizonyítványok tömeges semmisítése

Ritka eset, hogy bűnügyi ügy kerül a Hivatalos Értesítőbe, de most az ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft. közleménye szerint számos nyelvvizsga-bizonyítványt semmisítettek meg. A hivatalos lapban megjelent rendelkező határozat részletezi a semmisített bizonyítványok sorszámait, melyek négy oldalon keresztül, négy sűrű oszlopban sorakoznak. Az intézmény, mely az ország legrégebbi és legnagyobb nyelvtudás-mérési tapasztalatával büszkélkedhet, honlapján hangsúlyozza a hiteles nyelvtudás-mérés értékeinek megőrzését tekinti küldetésének.

A vizsgaközpont a közérdek védelmében hozta meg a döntést a bizonyítványok megsemmisítéséről, miután hivatalból indult eljárás során kiderült, hogy a kiállításukat bűncselekmény befolyásolta. Ezt a tényt a bíróság is jogerősen megállapította. A határozatot, melynek közzétételére indoklás nélkül került sor, a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítása érdekében tették közzé.

Nyelvvizsga-botrányok nem új keletűek a magyar oktatási rendszerben. Tavaly például egy olyan esetről számoltunk be, ahol 120 vádlottat ítéltek vagyonelkobzásra, mert több ezer nyelvvizsgázótól fogadtak el kenőpénzt, összesen többszázezer forint értékben, több mint egy évtizeden keresztül. Már 2002-ben is felbukkant egy csoport, amely akkreditált nyelvvizsga bizonyítványokat szerzett meg vesztegetés útján.