Varga Judit nemzetbiztonsági átvilágítása kockázatmentes volt, de a kijárási tilalom megsértése felvet kérdéseket

Tavaly a titkosszolgálat nem talált semmilyen kockázatot Varga Judit körül, aki azt állítja, hogy hosszú ideje fenyegeti a férje. A HVG értesülései szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal válaszában megerősítette, hogy a korábbi igazságügy-miniszter, Varga Judit ellenőrzése során nem merült fel nemzetbiztonsági kockázat, legutóbbi átvilágításuk 2023-ban történt.

Varga Judit a volt férje, Magyar Péter által közzétett hangfelvétel kapcsán azt nyilatkozta Facebookon, hogy a férfi több mint egy éve zsarolja őt. Ezenkívül azt is állította, hogy Magyar Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert is megpróbálta megzsarolni.

A HVG ezután megkereste az Alkotmányvédelmi Hivatalt és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, érdeklődve, hogy végeztek-e átvilágítást Varga Judit esetében, azonosították-e a fenyegetést, és érkezett-e jelzés a fenyegetésről Vargától vagy Gulyás Gergelytől. Az Alkotmányvédelmi Hivatal válasza szerint az ellenőrzés során nem találtak kockázatot, de a konkrét kérdésekre nem érkezett válasz.

Azonban a Magyar Nemzet egy friss cikkében Magyar Péter kijárási tilalom megsértését emelte ki, amely 2020. december végén történt, és amely során Varga Judit is jelen volt. A cikk szerint Magyar és Varga egy baráti párnál vacsoráztak, majd külön távoztak. Magyar Péter állítása szerint azonban az este Gulyás Gergelynél töltött idő után Varga Judit „nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása és 10 perc üvöltözés után távozott”. A következő nap történt veszekedésről rendőrségi jelentés is készült.

A Magyar Nemzet cikkében megállapították, hogy „Magyar Péter vélhetően megszegte a koronavírus-járvány miatt akkor hatályban lévő kijárási tilalmat”, de nem tértek ki arra, hogy ez esetben Varga Judit is megsérthette az érvényes szabályokat. A cikk nem említi, hogy Gulyás Gergely volt a vendéglátójuk, aki az akkor érvényes szabályok szerint egyszerre legfeljebb tíz főt láthatott vendégül az otthonában.

Ez az esemény felveti a kérdést, hogy a korábbi igazságügy-miniszter, Varga Judit is részt vett-e a kijárási tilalom megsértésében, ami további vizsgálat tárgyát képezheti.