Az Airbnb bejelentette, hogy megtiltja a beltéri biztonsági kamerák használatát az oldalán bérelhető ingatlanokban, és új korlátozásokat vezetnek be a kültéri kamerák és a zajfigyelő eszközök használatára is – írja a CNBC.

A kamerákat korábban olyan helyiségekben helyezhették el a bérbeadók, mint a folyosók vagy a nappalik, és ezekről természetesen tájékoztatni kellett a bérlőket.

Az Airbnb azt is előírta, hogy a kameráknak jól látható helyen kell lenniük, illetve tiltották azok elhelyezését a fürdőszobákban és a hálóban is.

Az április 30-tól életbe lépő változások egyszerűsítik a megfigyelőeszközökkel kapcsolatos szabályokat, amivel „továbbra is az Airbnb-felhasználók magánéletét helyezik előtérbe”.

Mostantól azt is megkövetelik, hogy az ingatlankezelők közöljék a kültéri kamerák elhelyezkedését: ezek a kamerák nem nézhetnek beltéri helyiségre, de olyan területre sem, ahol „a magánélethez való jog” nagyobb szerepet kap, például a szaunákban és a kültéri zuhanyzókban.

A Telex információi szerint zajszintmérőt sem lehet majd a jövőben csak úgy titokban elhelyezni a lakásban, arról is szólni kell majd a vendégeknek. Fontos, hogy ezek az eszközök kizárólag decibelszintet mérhetnek, konkrét hangfelvételt nem rögzíthetnek.

A jövőben, aki nem tartja be az új előírásokat, annak akár törölhetik is a hirdetését, vagy felfüggeszthetik a fiókját.
Ezeket a változtatásokat a vendégekkel, vendéglátókkal, adatvédelmi szakértőkkel és egyéb érdekvédelmi csoportokkal folytatott széles körű konzultáció után vezetjük be

– áll az Airbnb közleményében. Bár a cég szerint az oldalán szereplő ingatlanok többsége nem számol be biztonsági kameráról, a változtatások a közterületeken elhelyezett rejtett kamerák potenciális használata miatti kialakult növekvő aggodalom közepette történik. Az ilyen eszközök az elmúlt években olcsóbbá és széles körben elérhetővé váltak.

Kiemelt fotó: Pixabay