Fővárosi Lakásügynökség: Új bérlakások júniusban

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy a Fővárosi Lakásügynökség júniusban kezdi meg működését körülbelül ötven-száz lakással. A Hvg.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy ez az új program azonnali, tízszázalékos növekedést jelent majd a jelenlegi 1000-1200 bérlakáshoz képest. A főpolgármester szerint a cél az, hogy olyan ingatlanokat vásároljanak, amelyek kis felújítási költséggel gyorsan bérbe adhatóak.

Karácsony Gergely a lakáspiac jelenlegi helyzetéről is beszélt, különös tekintettel az AirBnB-re. Úgy véli, hogy a belváros "szellemvárossá" válhat, miután a kormány a kerületi önkormányzatok hatáskörébe utalta az AirBnB szabályozását. A főpolgármester szerint szükség van a jelenlegi szabályozás megváltoztatására, mivel az AirBnB és a lakáskiadás magasra hajtja a lakásárakat, és emellett a lakókat is kiszorítja a társasházakból. Ezt a nézetet osztja Misetics Gergely, Karácsony lakáspolitikai főtanácsadója is, aki szerint egy olyan egységes szabályozásra van szükség, ami csak az év kisebbik részében, kiegészítő jelleggel ad lehetőséget lakások turisztikai célú hasznosítására.

A 2010-es évek végére a világ számos nagyvárosában végleg egyértelművé vált, hogy az Airbnb-k terjedésével valamit kezdeni kell. A turisták által kedvelt városokban ugyanis annyira meredeken nőtt a külföldi vendégeknek kiadott lakások aránya, hogy emiatt érezhetően visszaesett az elérhető albérletek száma, miközben komolyan emelkedtek a kiadó lakások árai. Az Airbnb és hasonló turisztikai szállásközvetítő oldalak terjedése Budapestet sem kímélte, az elmúlt években több tanulmány is megmutatta, hogy a turistáknak kiadott lakások miatt folyamatosan szűkül az elérhető és megfizethető albérletek köre a fővárosban.