Csak Romániát és Bulgáriát előzzük meg azoknak az uniós tagállamoknak a rangsorában, ahol kötelező legkisebb fizetést írnak elő. Ezt a Portfolio szúrta ki az unió illetékes intézményének friss összesítéséből.

Az Eurofound adatai szerint a lengyel és a cseh minimálbér is magasabb, pedig ott már olcsóbb egy bevásárlás, mint Magyarországon.

Tavaly nyárra Magyarországon zuhant a második legnagyobbat a minimálbér vásárlóértéke az Unióban – az Európai Bizottság korábbi kutatása szerint. Ám a recesszió ellenére már december elsejével tovább emelték, 15 százalékkal, havi bruttó 266.800 forintra.

Ez a jogszabályban meghatározott minimálbért alkalmazó 22 EU-tagállam közül a negyedik legnagyobb mértékű növekedést jelenti. Ennél nagyobb mértékben csak Lengyelországban, Horvátországban és Bulgáriában növelték meg a minimálbér összegét.

Lengyelországban 21,5%-kal, Horvátországban 20%-kal, míg Bulgáriában 19,6%-kal nőtt a legkisebb bért keresők fizetése. A legalacsonyabb mértékű emelésre Belgiumban került sor, ahol éves összevetésben csak 2%-kal nőtt a minimálbér összege.

Mint azt korábban a frisshirek.hu is megírta, Magyarország továbbra is a második legszegényebb tagállama az Európai Uniónak.

A lakosság kétharmada csak éppenhogy kijön a fizetéséből az ilyen jövedelmek mellett. És ha a minimálbér alacsony, akkor nyilván a fölötte levő bérek sem túl magasak, hiszen minimálbéren lehet bármikor munkaerőt találni

– nyilatkozta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az Eurofound elemzése kapcsán az RTL Híradójának.

Fotó: Pixabay