Mához egy hétre Záhonyban ott lesznek a gazdálkodók a traktorokkal – jelentette ki Jakab István fideszes politikus, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodók jövő pénteken fognak tiltakozni a záhonyi határnál az Európai Bizottság döntése ellen – írja a Világgazdaság.

A brüsszeli testület szerdai előterjesztése újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát az unióba, sőt immár Moldovának is megadná ezt a lehetőséget. Ez lényegében dömpingárak kialakulását jelenti az unión belül, miután olyan termékekkel kell versenyre kelniük, amelyeknek előállítása során semmilyen uniós elvárást nem kell teljesíteni

– mondta Jakab István. A Magosz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kiadott közleményében jelezte azt is, hogy támogatják a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit.

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeinket

– közölte a Magosz és a NAK a közös közleményben

Mint arról a frisshirek.hu is beszámolt, az utóbbi időben az uniós agrárpolitika ellen több helyen, így Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban, majd Brüsszelben is gazdatüntetéseket tartottak, utóbbit szerdán Orbán Viktor személyesen is megtekintette.

Fotó: Facebook / Magosz