Elakadtak az Erasmus és a Horizon Europe programok jövőjéről szóló tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Erről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt a PaP lengyel hírügynökségnek.

Úgy látom, hogy tárgyalópartnereinknek az Európai Parlament politikai zsarolása miatt nincs bátorságuk további lépéseket tenni a probléma megoldása érdekében. A látótávolságban sincs, hogy a kormány megegyezzen az Európai Bizottsággal az Erasmus+ és a Horizont Európa további finanszírozásáról

– mondta az Erasmusról Navracsics Tibor.

A 444.hu felidézi, hogy a Bizottság még tavaly januárban jelentette be, hogy kizárja az alapítványi modellre váltó magyar egyetemeket az Erasmus és Horizon programjaiból, mert az uniós szabályokkal összeférhetetlennek tartja a kuratóriumok működését.

Navracsics akkor azt mondta, lemond, ha miatta nem sikerül márciusig megegyezni az Erasmus-pénzekről, szeptember elején pedig már abban bízott, hogy ősz végére születhet megállapodás.

Nem így lett: november végén a kormány három hónap türelmi időt kért a Bizottságtól, ami azt kifogásolja, hogy miniszterek, kormánypárti politikusok és Fideszhez köthető üzletemberek ülnek az egyetemeket irányító kuratóriumokban.

Navracsics Tibor ősszel az InfoRádióban úgy fogalmazott, az egyetemeket felügyelő kuratóriumokból már januárban kivonták az aktív politikusokat a Bizottság kérésének megfelelően, de azóta egyre szövevényesebb tárgyalássorozatba bonyolódtak, amelynek még nincs vége.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq